Menu
'We staan niet voor niets bovenaan'

'We staan niet voor niets bovenaan'

Ajax en AZ beleefden allebei een totaal andere donderdagavond. Ajax leed in de eigen ArenA een pijnlijke thuisnederlaag tegen FC Salzburg. AZ zette op zijn beurt een goede stap richting de achtste finales van de UEFA Europa League dankzij een uitzege bij Slovan Liberec. Zondag staat de nummers 1 en 7 van de Eredivisie tegenover elkaar in Amsterdam. Frank de Boer blikt vooruit.

Er was voor Ajax vrijdagochtend geen tijd om lang na te treuren over de 0-3 tegen FC Salzburg. ,,Over zo’n 48 uur staat AZ weer klaar”, sprak Frank de Boer rond lunchtijd op de Toekomst. ,,De nederlaag tegen Salzburg zien we als incident. We moeten onszelf dan ook zeker niet in de put praten. We staan niet voor niets bovenaan in de Eredivisie. De focus gaat nu gewoon weer op AZ. We moeten zo snel mogelijk proberen om de domper van gisteravond recht te zetten.”

De afgelopen twee seizoenen eindigden de ontmoetingen tussen Ajax en AZ beide keren in een 2-2-gelijkspel. Bovendien schakelden de Alkmaarders het team van Frank de Boer vorig seizoen uit in de beker. Tel daar de moeizame winst van Ajax in strijd om de Johan Cruijff Schaal en de competitienederlaag in Alkmaar bij op, en je komt tot de slotsom dat Ajax het de laatste jaren lastig heeft met AZ. ,,Maar”, zo waarschuwde De Boer: ,,Ze hebben inmiddels een andere trainer en voor een deel ook andere spelers. Natuurlijk, de recente historie zegt zeker iets over de kracht van AZ, maar we moeten dit gewoon als een nieuwe wedstrijd zien.”

Lasse Schöne ontbreekt tegen AZ wegens een enkelblessure. Ook Thulani Serero (lies) en Nicolai Boilesen (hamstring) zijn niet inzetbaar. Lasse Schöne ontbreekt tegen AZ wegens een enkelblessure. Ook Thulani Serero (lies) en Nicolai Boilesen (hamstring) zijn niet inzetbaar.

Smaakmaker Nemanja Gudelj ontbreekt aan Alkmaarse zijde. De Servische middenvelder is geschorst voor het duel in de ArenA. ,,Hij is een belangrijke pion op het middenveld bij AZ. Ze hebben echter een goede selectie, dus ik ga ervan uit dat ze dat goed kunnen opvangen. Dat zullen wij overigens zelf ook moeten doen nu we geen beroep kunnen doen op Lasse Schöne (enkel), Thulani Serero (lies) en Nicolai Boilesen (hamstring).” Over de blessure die Schöne donderdag tijdens de warming-up opliep, zei De Boer: ,,Het is jammer dat hij er nu even uit is. Hij zat juist in een goede periode. We moeten er mee om leren gaan. Ik heb niet voor niets altijd gezegd: we doen het niet met 11 maar met 26 á 27 spelers. Dat blijkt nu maar weer. Ten opzichte van vorige week zijn er nu drie man tijdelijk uitgeschakeld. Nu krijgen andere spelers de kans.”

De Boer verwacht dat AZ zondag in de ArenA ‘frank en vrij’ gaat spelen. ,,Ze hebben niets te verliezen. En Dick Advocaat kennende zal hij ze vrij laten spelen op de manier zoals ze dat altijd doen. Met aanvallend en dominant voetbal. Eigenlijk een beetje op dezelfde manier zoals wij dat ook doen. Ik verwacht dan ook twee vergelijkbare speelstijlen tegenover elkaar.”

AZ staat momenteel op een zevende plaats in de Eredivisie. Hoewel de kampioen van 2009 uit de afgelopen twee duels slechts één punt haalde, vallen vooral de goede resultaten tegen topploegen op. Zo eindigde de uitwedstrijd tegen Feyenoord in 2-2, terwijl Vitesse onlangs in eigen huis met 0-2 werd verslagen. Ook de nipte 1-0 nederlaag tegen PSV gaf aan dat AZ de Eindhovenaren een lastige avond had bezorgd in het Philips Stadion. Ook in Alkmaar maakte de ploeg indruk met zeges op Ajax en PSV. De Boer: ,,Daarmee tonen ze aan dat ze lastig te verslaan zijn. Met name tegen betere tegenstanders – die het spel ook willen maken – komt AZ doorgaans goed voor de dag. Tegen mindere tegenstanders hebben ze het vaak wat lastiger.”

Op de vraag op Ricardo Kishna na zijn debuut tegen Salzburg dit weekend opnieuw bij de selectie zit, antwoordde De Boer: ,,We zullen kijken wat goed voor hem is. Een jonge speler moet veel minuten maken en dat kan het beste bij Jong Ajax. Aan de andere motiveert een uitverkiezing bij het eerste elftal natuurlijk ook. We zullen van wedstrijd tot wedstrijd kijken wat goed voor hem is.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst