Menu
'We stralen vertrouwen uit'

'We stralen vertrouwen uit'

Als Ajax de Gelredome zondag met een goed resultaat verlaat, is het precies een jaar zonder uitnederlaag in de Eredivisie. Een reeks die aangeeft dat de regerend landskampioen buitenshuis al twaalf maanden lang onverslaanbaar is. Sterkhouder Toby Alderweireld (23) wil die lijn graag doortrekken. Juist tegen Vitesse, zodat Ajax zich van de thuisnederlaag kan revancheren.

Toby Alderweireld heeft tijdens de eerste competitiehelft alle spitsen van de Eredivisie tegenover zich gehad. De beste van hen was zonder twijfel Vitesse-spits Bony, zo zegt Alderweireld deze vrijdagmiddag op sportcomplex de Toekomst. En uitgerekend Bony is er zondag in Arnhem niet bij. De Ivoriaan is vanwege de Afrika Cup in Zuid-Afrika en mist daardoor de dubbele confrontatie met Ajax komende week. Zowel zondag als woensdag tijdens de bekerwedstrijd in Emmen heeft Ajax geen last van hem.

‘Last’ vindt Alderweireld trouwens een veel te zwaar woord. Ergens vindt de Belg het wel jammer dat Bony er niet bij is. ,,Natuurlijk zal het Vitesse wel iets minder sterk maken, dat kan in ons voordeel zijn. Maar aan de andere kant zouden we ook graag laten zien dat we van een Vitesse mét Bony kunnen winnen. Helemaal na de thuisnederlaag eerder dit seizoen waarbij hij twee keer scoorde. Ik was graag de confrontatie in het veld nog eens met hem aangegaan. Juist in wedstrijden tegen zulke sterke spitsen kan je als verdediger boven jezelf uitstijgen.”

Toby Alderweireld: ,,Ik zou ook graag van een Vitesse mét Bony willen winnen." Toby Alderweireld: ,,Ik zou ook graag van een Vitesse mét Bony willen winnen."

Op zijn lijst van meest lastige tegenstanders staan ook de namen van Feyenoord-spits Graziano Pellè en Vitesse-aanvaller Jonathan Reis. Eerstgenoemde kwam er afgelopen zondag in de Klassieker niet aan te pas. ,,Dankzij het goede samenspel met Niklas Moisander en Christian Poulsen hebben we het gevaar van Pellè kunnen elimineren. Hij is uiteindelijk slechts tot een half schot gekomen. Met dezelfde scherpte en samenwerking moeten we zondag tegen Vitesse ook Reis proberen uit te schakelen. Dat zal allesbehalve gemakkelijk worden, want Reis is typisch zo’n spits die een tijdlang onzichtbaar is en dan ineens vanuit het niets toeslaat. Hij heeft kwaliteiten die weinig andere spelers hebben. Aan ons als verdediging dus de taak om hem niet in zijn spel te laten komen.”

Sinds de uitnederlaag tegen Feyenoord op 29 januari 2012 is Ajax al vijftien uitwedstrijden op rij zonder nederlaag in de Eredivisie. ,,We stralen vertrouwen uit”, weet Alderweireld. ,,Dat is goed, maar het moet niet tot gemakzuchtigheid leiden. Natuurlijk hebben we nagenoten van de prachtige 3-0 overwinning op Feyenoord van aflopen weekend, maar we moeten door. Ik wil graag voor de derde keer op rij kampioen worden met Ajax. Daarom is het belangrijk dat we deze lijn vasthouden.”

De goede uitreeks van Ajax staat tegenover de wisselvallige thuisresultaten van Vitesse. De club uit Arnhem presteert buitenshuis beduidend beter dan in de eigen GelreDome. Vitesse liet dit seizoen al dertien punten liggen in de voorgaande negen thuiswedstrijden. Alderweireld heeft er wel een verklaring voor: ,,Vitesse is een counterploeg. Dat is zeker niet negatief, want ze hebben er juist de spelers voor die in zo’n systeem goed tot hun recht komen. In uitwedstrijden werkt zo’n speelwijze doorgaans beter dan thuis voor de eigen fans. Simpelweg omdat er bij thuiswedstrijd toch wat meer wordt verwacht. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat ze zondag tegen ons met de kont tegen hun eigen zestienmeter gaan spelen.”

De wedstrijd tegen Vitesse wordt alweer het 110de competitieduel van Alderweireld in dienst van Ajax. Een aantal dat schril afsteekt bij de meeste van zijn jongere ploeggenoten. ,,Het gaat inderdaad snel. In 2010 werd ik nog uitgeroepen tot Talent van het Jaar en dit seizoen ben ik reserve-aanvoerder geworden. Zeker met jongere spelers om je heen ben je snel geneigd om meer de leiding te nemen. Daar heb je geen aanvoerdersband of speciale opdracht voor nodig, want dat gaat eigenlijk vanzelf. Het hoort ook wel bij een speler van Ajax, vind ik. Je geeft als 'oudere' speler ervaring aan jonge talenten door. Zo ben ik zelf ook groot geworden bij Ajax.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst