Menu
‘We werken aan een gezamenlijk plan’

‘We werken aan een gezamenlijk plan’

De voorbereiding op het nieuwe seizoen is inmiddels in volle gang. Eind deze maand staat de eerste belangrijke wedstrijd in de voorronde van de UEFA Champions League al op het programma. Onder leiding van de nieuwe trainer Peter Bosz wordt er deze week in het Oostenrijkse Zillertal veel aan de nieuwe speelstijl gesleuteld. Captain Davy Klaassen geeft een inkijkje in dat proces.

Je had deze week ook met Oranje op het EK in Frankrijk kunnen zitten. Schiet dat nog wel eens door je hoofd?
,,Nee. Ik heb eigenlijk helemaal nog niet aan het EK gedacht. Het is dat we gister met het toestel van het Duits elftal vlogen, maar verder heb ik er niet bij stilgestaan. Op het moment dat Nederland zich niet voor het EK plaatste, was het klaar. Het heeft geen zin om daar nu nog aan te denken. Het draait deze zomer maar om één ding: Ajax. Ik richt me volledig op het nieuwe seizoen. Over drie weken spelen we al de eerste wedstrijd in de voorronde van de UEFA Champions League. Dan moeten we er gelijk staan.”

Peter Bosz is inmiddels ruim een week aan de gang als trainer van Ajax. Is het wennen na al die jaren waarin je Frank de Boer als coach hebt gehad?
,,Frank de Boer is natuurlijk jarenlang mijn trainer geweest. Zowel in de jeugd als bij het eerste elftal. Uiteraard is het in het begin dan even wennen als er een nieuw gezicht voor de groep staat. Maar misschien is het ook wel eens goed. Een nieuwe trainer brengt altijd nieuwe ideeën met zich mee. En voor iedereen geldt: nieuwe ronde, nieuwe kansen.”

Klaassen: 'Voor iedereen geldt: nieuwe ronden, nieuwe kansen.'
Klaassen: 'Voor iedereen geldt: nieuwe ronden, nieuwe kansen.'

Het draait tijdens de voorbereiding voor een groot gedeelte om de nieuwe, aanvallende speelstijl. Op welke manier zijn jullie daar mee bezig?
,,Het komt uiteraard tijdens de trainingen veel naar voren. De technische staf kan dan direct de visie via bepaalde trainingsvormen op ons overbrengen. Daarnaast hebben deze week ook de nodige teambesprekingen na het eten. Tijdens die besprekingen kunnen we vanuit de spelersgroep ook onze input geven. We moeten er vervolgens met elkaar voor zorgen dat we één plan hebben. Een winnend plan, waarin het om aanvallend voetbal draait. En dat gaan we dan vervolgens gezamenlijk uitvoeren. Ik heb er veel vertrouwen in.”

Zoals we bij Ajax gewend zijn, krijgt jong talent snel een kans. Deze week hebben we met Matthijs de Ligt zelfs een 16-jarige speler bij de groep.
,,Het is heel knap dat Matthijs nu al met ons meedoet. Toen ik 16 jaar was, speelde ik volgens mij nog in de B-junioren. Moet je nagaan hoe hard het met hem is gegaan. Ook jonge jongens als Frenkie (de Jong, red.) en Kasper (Dolberg, red.) willen laten zien wat ze kunnen. Het doet me soms denken aan de tijd toen ik zelf als jongeling bij de groep kwam. Ik had toen steun van ervaren spelers als Jan Vertonghen, André Ooijer, Theo Janssen, Siem de Jong en Daley Blind. Nu zijn de rollen omgedraaid en ben ik inmiddels een van de meer ervaren spelers in het team. Natuurlijk houd ik als aanvoerder de jonkies in de gaten, maar ze redden zich wel. Soms moet je misschien iets bijsturen, maar ze zijn allemaal slim en goed genoeg op op dit niveau mee te trainen.”  

Klaassen: 'Natuurlijk houd ik als aanvoerder de jonkies in de gaten.'
Klaassen: 'Natuurlijk houd ik als aanvoerder de jonkies in de gaten.'

Volg Ajax in het Oostenrijkse Zillertal
Via de Ajax-mediakanalen blijf je de hele trip op de hoogte. Volg Ajax.nl voor video's en artikelen, Snapchat (afcajax1900) voor een kijkje achter de schermen, Twitter en Facebook voor updates en live-fragmenten en Instagram voor de mooiste foto’s.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst