Menu
'We willen opnieuw de beker winnen'

'We willen opnieuw de beker winnen'

Iedere weeks schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. Lasse Schöne, Ricardo van Rhijn, Tessel Middag en Liza van der Most wisselen elkaar telkens af. Deze week is dat Tessel Middag.

Met een prima gevoel kijk ik terug op de eerste oefeninterland in 2015 met het Nederlands vrouwenelftal, afgelopen zaterdag in Almelo tegen Thailand. We wonnen met 7-0 en ik scoorde twee maal. Dat was voor mij persoonlijk lekker, omdat ik dit seizoen bij Ajax nog niet gescoord heb. Het waren twee bijna identieke schoten, ongeveer vanaf de zestienmeterlijn.

De wedstrijd tegen Thailand was het startsein van onze WK-voorbereiding. Het toernooi begint in juni, maar voor mijn gevoel is dat al heel snel. De komende periode wordt heel druk en de wedstrijden volgen elkaar in rap tempo op, zowel bij Ajax als Oranje.

Ondanks het grote krachtsverschil was het duel tegen Thailand een leerzame ervaring. In de groepsfase van het WK treffen we China. Om een indruk te krijgen van het Aziatische voetbal hebben we bewust geoefend tegen Thailand. Het viel op dat de speelsters klein zijn, conditioneel sterk en dat de aanvalsters snel zijn. Ook Thailand heeft zich overigens geplaatst voor het WK.
De wedstrijd was vooral voor de Nederlandse internationals een goede kans om zich in de kijker te spelen. De buitenlandse speelsters – die in Zweden, Noorwegen en Duitsland spelen – beginnen later met de hervatting van de competitie en kregen nu wat meer rust. Over drie weken staat de Cyprus Cup (van 1 tot 12 maart) op het programma. Dan zal iedereen weer een stuk fitter zijn.
Het optreden tegen Thailand hoop ik een goed vervolg te geven bij Ajax. De laatste twee wedstrijden tegen Twente (0-2) en Anderlecht (1-1) verliepen qua resultaat teleurstellend. Dat we tegen Anderlecht niet wonnen was ongelooflijk. Tegen Twente creëerden we niet veel kansen, maar tegen Anderlecht was dat wel het geval. Sterker nog, niet eens alle kansen pasten in de samenvatting. Het was duidelijk waar het aan schortte: we waren niet effectief genoeg in de afronding.

De achterstand op koploper Standard Luik is opgelopen tot zes punten. Het wordt lastig om ze in te halen, maar ik heb de hoop nog niet opgegeven. We spelen op 20 maart thuis tegen Standard en ik zie ze ook nog wel punten verspelen tegen andere ploegen. Wij richten ons nu vooral op de strijd met FC Twente om het Nederlands kampioenschap.

Ook de tweede plaats zie ik als een prijs, omdat die recht geeft op een Champions League-ticket. Natuurlijk willen we graag kampioen worden en daar gaan we alles aan doen, maar deelname aan de Champions League zou ook weer een nieuwe mijlpaal in de nog korte geschiedenis van de Ajax-vrouwen betekenen. Ook willen we graag opnieuw de beker winnen. Zaterdag spelen we bij DTS Ede onze eerste bekerwedstrijd. Het kan nog een mooi seizoen worden.Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees