Menu
'We worden alsmaar sterker'

'We worden alsmaar sterker'

Ajax draait vrijwel de hele maand februari een dubbel programma. Met duels in de Eredivisie, KNVB Beker en UEFA Europa League speelt Ajax gemiddeld om de drie á vier dagen. En dan was er voor een behoorlijk aantal spelers ook nog een midweekse interlandronde afgelopen week. Christian Poulsen was een van de achterblijvers in Amsterdam.

Terwijl in het gros van de Nederlandse huiskamers naar Nederland - Italië werd gekeken, stond in huize Poulsen iets anders op. De 92-voudig Deens international keek woensdagavond via de Deense TV naar de oefeninterland Macedonië - Denemarken (3-0). De uitslag nam hij ter kennisgeving aan, want veel belangrijker: zijn teamgenoten Christian Eriksen, Viktor Fischer en Lasse Schöne zijn fit gebleven. Net als de overige internationals die over Europa uitvlogen. ,,En dat is heel goed nieuws, want we hebben een paar belangrijke wedstrijden voor de boeg. Bovendien zijn Thulani Serero (Afrika Cup) en Kolbeinn Sigthórsson ook weer terug en hebben we er de komende maanden een talent van FC Barcelona bij. We worden er alleen maar sterker op.”

Poulsen nam de afgelopen week eens goed de tijd om Isaac Cuenca tijdens zijn eerste trainingen te observeren. Hij typeert de aanvaller als een ‘really interesting player’. Bovendien biedt de komst van Cuenca hem de kans om zijn Spaans weer wat op te halen. Tussen 2006 en 2008 speelde Poulsen twee seizoenen in Spanje voor FC Sevilla. Het vloeiende Spaans van toen is inmiddels wat weggezakt, maar de ervaren Deen kan gezien zijn achtergrond dus ook op dat gebied een ondersteuning zijn voor de jonge Cuenca. Het is een rol die hem past en die hij bij Ajax al met verve op zich heeft genomen. Als nestor van de groep neemt hij de (Deense) jongelingen op sleeptouw. Precies de rol die Frank de Boer afgelopen zomer met Poulsen voor ogen had.

Chrisitian Poulsen tussen de vier van zijn vijf Deense teamgenoten tijdens het trainingskamp in Rio de Janeiro. Chrisitian Poulsen tussen de vier van zijn vijf Deense teamgenoten tijdens het trainingskamp in Rio de Janeiro.

Poulsen kijkt ernaar uit om met Ajax de tweede thuiswedstrijd in de vernieuwde Amsterdam ArenA te spelen. Tijdens Ajax - Feyenoord had hij af en toe het gevoel alsof hij in een Engels stadion speelde. ,,Het is een goede keuze van Ajax en de ArenA geweest om die aanpassingen door te voeren. Ik vind het echt geweldig dat de tribunes nu bijna overal tot aan het veld doorlopen en dat de dug-outs in de tribune zijn verwerkt. De ArenA heeft nu wel iets weg van Anfield Road.” En Poulsen kan het weten als voormalig speler van Liverpool.

De wedstrijd tegen Roda JC vormt voor Ajax het tweede competitieduel in een reeks van vier waarin De Boer twaalf punten van zijn ploeg eist. De 0-3-zege in Venlo heeft de ploeg volgens Poulsen vertrouwen gegeven. ,,We waren afgelopen zondag echt continu honderd procent gefocust. De hele wedstrijd lang. Dat heeft zich uiteindelijk in een eenvoudige zege uitbetaald. Datzelfde ritme moeten we er zondag ook weer in zien te krijgen.”

Tweeënhalve maand geleden ontsnapte Ajax nog aan een nederlaag tijdens de uitwedstrijd tegen Roda JC. Pas in de slotfase boog Ajax een achterstand in een nipte zege (1-2) om. Dankzij twee late goals van Poulsens landgenoten Christian Eriksen en Lasse Schöne stelde Ajax alsnog drie punten veilig. Zo’n winnend scenario ziet de 32-jarige Deen zondag ook wel voor zich, al mag het wat hem betreft ook wel iets makkelijker gaan tegen de huidige nummer 15 van de Eredivisie. Zeker in een volle ArenA. ,,Als wij de goede focus vasthouden, mag Roda voor ons geen probleem zijn.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Pro Shots