Menu
'We zijn geen trainers, maar opleiders'

'We zijn geen trainers, maar opleiders'

Jong Ajax komt maandagavond voor het laatst in 2012 op de Toekomst in actie. De beloften van Ajax spelen thuis tegen Jong sc Heerenveen. Trainer Gery Vink blikt in aanloop naar de laatste thuiswedstrijd in 2012 terug op het afgelopen jaar.

Met een gevoel van trots en voldoening kijkt Gery Vink terug op het jaar 2012. ,,Veel spelers hebben hun debuut gemaakt in het eerste elftal. Daarnaast hebben we de bekerfinale gewonnen en zijn we als tweede geëindigd in de competitie", lepelt de oud-prof van FC Wageningen de successen in een adem op. ,,Maar met name het debuut van Ricardo van Rhijn in Ajax 1 was opzienbarend." Dat de rechtervleugelverdediger dit kalenderjaar zelfs debuteerde in Oranje liet Vink dan ook niet onberoerd. ,,Ach man, dat was zo ontzettend leuk. Ik was trots en kreeg echt kippenvel toen ik hem in de ArenA tegen Turkije zijn tweede interland zag spelen. Voor een trainer is dat een geweldige motivatie."

Ruben Ligeon, de belangrijkste concurrent van Van Rhijn, bewandelde juist de omgekeerde weg. ,,Ruben maakte vorig seizoen zijn debuut in het eerste elftal en kreeg daarna te maken met een mindere periode, wat normaal is bij een jonge speler. Juist op dat moment speelde Ricardo heel goed in Jong Ajax. Frank de Boer koos toen voor Ricardo en liet hem staan. Zelfs toen Gregory van der Wiel terugkeerde van een blessure kreeg hij nog genoeg speeltijd. Na het vertrek van Van der Wiel is Frank heel duidelijk geweest: Ricardo is de nummer een en Ruben de nummer twee voor de rechtsbackpositie."

Gery Vink over Ricardo van Rhijn: ,,Ik was trots en kreeg echt kippenvel toen ik hem in de ArenA tegen Turkije zijn tweede interland zag spelen." Gery Vink over Ricardo van Rhijn: ,,Ik was trots en kreeg echt kippenvel toen ik hem in de ArenA tegen Turkije zijn tweede interland zag spelen."

Het zijn juist zulke gebeurtenissen die het werken bij Jong Ajax af en toe ingewikkeld maken. ,,Bij ons elftal liggen succes en verdriet heel dicht bij elkaar’, beaamt de bevlogen Vink. ,,Er zijn jongens die promoveren naar het eerste elftal en je hebt spelers die na hun debuut teleurgesteld terugkeren naar Jong Ajax. Voor hen moeten we duidelijkheid en veiligheid creëren."

De laatste in het rijtje debutanten is de 18-jarige Deen Lucas Andersen, die vorige week zaterdag in het thuisduel met FC Groningen zijn eerste speelminuten kreeg toebedeeld door De Boer. ,,Lucas is een tweedejaars A-junior, maar traint met het eerste elftal en speelt in Jong Ajax en af en toe ook in de A1. Hij is net hier, dus nog een beetje zoekende", aldus Vink. ,,Die jongen moet geduldig zijn, fysiek sterker worden en langzaam gebracht worden." Desondanks zijn de meningen over de middenvelder/aanvaller binnen Ajax eensluidend. ,,Lucas is een voetballer met bijzondere kwaliteiten. We vergelijken hem wel eens met Michael Laudrup, want hij heeft dezelfde fluwelen beweging."

Andersen kwam tegen de Groningers in het veld voor Danny Hoesen, die eveneens een stormachtige ontwikkeling doormaakte onder het bewind van Vink. ,,Danny koos deze zomer na een paar jaar Fulham bewust voor Jong Ajax. En ook hij is een talentvolle jongen die zich momenteel goed ontwikkelt. Toch had ik niet verwacht dat hij al zo ver zou zijn. Hij is in elk geval een typische Ajax-spits waar nog veel rek inzit."

Ondanks de klinkende cijfers die Vink kan overleggen weigert hij met de eer te strijken en wijst hij vooral naar de nieuwe wind die sinds enige tijd waait op de Toekomst. ,,Wij zijn geen trainers maar opleiders, die spelers kant en klaar moeten afleveren bij Frank de Boer. In de nieuwe filosofie moeten talenten de kans krijgen Ajax 1 te halen. Gelukkig staat de hoofdcoach daar ook achter."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Pro Shots