Menu
'We zijn met iets heel moois bezig'

'We zijn met iets heel moois bezig'

Het was dinsdagmiddag een drukte van belang tijdens de eerste persconferentie van het nieuwe seizoen. Samen met de nieuwe aanwinsten Theo Janssen en Derk Boerrigter blikte trainer Frank de Boer vooruit op het nieuwe voetbalseizoen. De Boer verwacht dat kampioen Ajax samen met Twente en PSV om de titel zal strijden.

Het was een symbolische overgang van het oude naar het nieuwe seizoen. Terwijl de journalisten door het zojuist uitgedeelde Sportief Verslag van official sponsor BDO Accountants & Adviseurs bladerden, maakte De Boer zich klaar voor zijn eerste persconferentie van het seizoen 2011-2012. Toch kwam ook het afgelopen seizoen logischerwijs af en toe nog ter sprake. Uiteraard ging het over de rechtstreekse kwalificatie voor de UEFA Champions League en de voordelen om als kampioen aan het seizoen te beginnen. ,,Heerlijk dat we geen voorrondewedstrijden hoeven te spelen. Dat soort belangrijke wedstrijden brengen normaal gesproken je hele voorbereiding in de war. Aan de ene kant wil je spelers nog rust geven, maar aan de andere kant moet je er al in een vroeg stadium helemaal klaar voor zijn. Gelukkig hebben we daar dit seizoen geen last van. Ideaal om nu een normale voorbereiding op het nieuwe seizoen te hebben.”

Zoals gebruikelijk bij de start van een nieuw seizoen passeerden allerlei namen de revue. Uiteraard had De Boer lovende woorden over de nieuwe aanwinsten Theo Janssen en Derk Boerrigter. Ook Ajax’ nieuwste aanwinst Mats Rits (17) maakte ’s ochtends een goede indruk op de coach van Ajax. ,,Hij wordt volgende maand pas achttien jaar, maar heeft vanochtend tijdens de eerste training al laten zien dat hij heel volwassen is voor zijn leeftijd.” Een speler die we dit seizoen niet meer bij het eerste elftal terugzien, is Mounir El Hamdaoui. De topscorer van vorig seizoen past niet meer in het plaatje van Ajax, zo liet De Boer weten. ,,Als er een club met het juiste bedrag komt en Mounir wil erheen, mag hij gaan. Ik gun hem het allerbeste.” Ook de naam van Demy de Zeeuw kwam ter sprake. De middenvelder staat in de belangstelling van Spartak Moskou. De Boer: ,,Als Spartak het bedrag geeft dat wij voor De Zeeuw vragen, mag hij weg.”

Theo Janssen trainde dinsdag voor het eerst met landskampioen Ajax mee. Theo Janssen trainde dinsdag voor het eerst met landskampioen Ajax mee.

Ook de spelers van wie De Boer juist hoopt dat ze komen (AZ-spits Kolbeinn Sigthórsson) of blijven, werden met de aanwezige media besproken. De Boer: ,,Voor Jan Vertonghen, Gregory van der Wiel en Maarten Stekelenburg bestaat momenteel geen concrete interesse. Het zou natuurlijk zuur zijn als die er op het laatste moment - vlak voor de transferdeadline - alsnog komt. Daarom hoop ik dat ze alle drie blijven en dat ze beseffen dat we bij Ajax met iets heel moois bezig zijn.”

De Boer liet zich ook uit over enkele wijzigingen in de trainersstaf. Zo komt Jaap Stam vanaf dit seizoen iedere donderdag naar de Toekomst om individuele trainingen aan de A-selectie, Jong Ajax of de jeugd te geven. Dennis Bergkamp neemt vanaf nu de rol van Danny Blind over als tweede assistent van De Boer. De 79-voudig international was het afgelopen halfjaar assistent-coach van Ajax A1 en maakte dinsdagochtend zijn debuut in de staf van het eerste elftal. Blind ontbrak daardoor op het trainingsveld. ,,Deze rolverdeling hadden we eigenlijk al bij mijn aanstelling in december vorig jaar bedacht. Uiteindelijk is dat nu ook zo uitgekomen. Bergkamp wordt mijn tweede assistent. Hij zal zijn kennis vooral op de jonge spelers in de selectie gaan overbrengen. Blind gaat als technisch manager aan de slag. Het afgelopen halfjaar heeft hij als assistent ook veel van die taken uitgevoerd.” Bergkamp zal overigens niet bij alle wedstrijden op de bank zitten. De uitwedstrijden in de Champions League en het trainingskamp in Duitsland laat hij aan zich voorbij gaan.

Nadat zowel De Boer als Theo Janssen het er desgevraagd over eens waren dat de titelstrijd tussen Ajax, FC Twente en PSV zal gaan, volgde er nog een mooie slotvraag. Want wie heeft er nu een betere vrije trap, Theo Janssen of Frank de Boer? Janssen (met een brede grijns): ,,Op dit moment ben ik dat. Zeker weten.” Al snel gevolgd door: ,,Laten we zeggen dat de trainer en ik allebei een verschillende trap hebben.” Het laatste woord van specialist De Boer telde echter als voltreffer in de kruising. ,,Ik zal Theo de komende week wel even laten zien hoe je een vrije trap moet nemen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

De Boer naast zijn nieuwe aanwinsten Theo Janssen en Derk Boerrigter. De Boer naast zijn nieuwe aanwinsten Theo Janssen en Derk Boerrigter.
Er waren veel journalisten bij de eerste persconferentie. Er waren veel journalisten bij de eerste persconferentie.