Menu
'We zitten goed in ons vel'

'We zitten goed in ons vel'

Sinds Ajax vorige week de koppositie van PSV overnam is Ajax titelkandidaat nummer 1. In de spannende titelrace met PSV, Feyenoord en Vitesse heeft Ajax momenteel de beste papieren. Frank de Boer acht koploper Ajax op dit moment dan ook het meest kansrijk voor de titel. ,,Ik heb er een heel goed gevoel over.”

De persbijeenkomst met Frank de Boer ging vrijdagmiddag voor een groot gedeelte over de vraag ‘wie wordt er kampioen?’. De coach van Ajax had daar zelf een duidelijk antwoord op: ,,Wij. En dat zeg ik op basis van hoe we er nu voor staan. Ik heb een heel goed gevoel over de manier waarop we de laatste paar maanden spelen. Het heeft ons weliswaar niet altijd het gewenste resultaat gebracht (gelijkspel tegen Roda JC Kerkrade en ADO Den Haag, red.), maar het vertoonde spel gaf wel veel vertrouwen. Mede door dat goede spel staan we nu uiteindelijk bovenaan. Kortom; we zitten goed in ons vel.”

Hoewel het verleidelijk is om naar de concurrentie te kijken, richt Frank de Boer zich puur op
Ajax. ,,Ik kan wel naar onze concurrenten kijken, maar wat er bij hen gebeurt heb ik zelf niet in de hand. De manier waarop we AZ zondag willen bestrijden heb ik daarentegen wel zelf in de hand. Dus daar ben ik deze week iedere dag mee bezig geweest. We kunnen zondag drie heel belangrijke punten halen, dus dat is hetgene wat momenteel telt. We zitten in een periode waarin elke wedstrijd een finale is. En misschien zijn wij daar wel goed in. Bovendien; als we alles winnen zin we kampioen.”

Houdt Kenneth Vermeer zondag voor de vierde keer op rij de nul in een uitduel in de Eredivisie? Houdt Kenneth Vermeer zondag voor de vierde keer op rij de nul in een uitduel in de Eredivisie?

De Boer schaalt Feyenoord momenteel als een even grote titelkandidaat als PSV in. ,,Met het verschil dat PSV kampioen moet worden en Feyenoord niet. Maar nu Feyenoord zo dichtbij is, zal daar vanzelf ook de druk toenemen. PSV snakt naar de eerste titel sinds 2008. Daar is de druk dus hoog. Bij Ajax hebben we dat ook meegemaakt toen we van 2004 tot 2011 op het volgende kampioenschap hebben gewacht. Zo’n lange periode zonder titels geeft veel druk om weer kampioen te worden.”

Ajax zal het dit weekend zonder Joël Veltman moeten doen. De verdediger kampt met een lichte spierblessure en wordt daarom uit voorzorg aan de kant gehouden. Ruben Ligeon vervangt hem in de wedstrijdselectie. Verder zullen de vertrouwde namen van de laatste weken deel uitmaken van de selectie. Mitchell Dijks (enkel), Ryan Babel (knie) en Isaac Cuenca (knie) zijn er in ieder geval nog niet bij tegen AZ. Dijks maakt naar verwachting volgende week zijn rentree. Ook Babel keert volgende week terug op het trainingsveld. Het herstel van Cuenca verloopt eveneens voorspoedig.

Tot slot was er nog goed nieuws te melden over Siem de Jong. De aanvoerder van Ajax kreeg vrijdagmiddag te horen dat hij tot de definitieve selectie van het Nederlands elftal behoort. Eind deze maand neemt Oranje het in de WK-kwalificatiereeks op tegen Estland en Roemenië. De Boer: ,,Deze uitverkiezing is een mooi compliment voor Siem. Hij is geduldig op zijn kans blijven wachten en wordt daar nu uiteindelijk voor beloond.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst