Menu
'We zitten in een lekkere flow'

'We zitten in een lekkere flow'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een blog voor Ajax.nl. Davy Klaassen, Joël Veltman, Vaclav Cerny en Merel van Dongen wisselen elkaar telkens af. Ditmaal is het de beurt aan Davy Klaassen.

Het zijn de laatste loodjes van 2015. We spelen nog drie wedstrijden voor de winterstop: donderdag tegen Molde, zondag uit bij FC Utrecht en over twaalf dagen sluiten we af in de ArenA tegen De Graafschap. Natuurlijk is het lekker om daarna even rust te hebben en de accu te kunnen opladen. Bovendien zijn de feestdagen altijd gezellig. Lekker dineren en praten met familie en vrienden.

Maar voor mij persoonlijk had de winterstop niet gehoeven. We zitten in een lekkere periode waarin steeds meer gaat lukken. Dat we zaterdag tegen Heerenveen een clubrecord evenaarden zegt genoeg. Voor het eerst in twintig jaar maakten we in drie thuisduels op rij minimaal vijf goals.

Accenten
Ik heb in een eerdere blog al geschreven dat ik in de zomer al veel vertrouwen in een succesvol seizoen had. Dat voelde ik gewoon. Het kost soms even tijd om alle puzzelstukjes in elkaar te laten vallen. In het begin hebben we veel aandacht besteed aan het verdedigende aspect. Dat staat al een tijdje heel goed, ondanks die twee cadeautjes van zaterdag tegen Heerenveen. Vervolgens zijn we de accenten steeds meer naar voren gaan leggen.

Ook in offensieve zin gaat het de laatste weken uitstekend. Iedereen heeft veel vertrouwen, de jongens doen mooie dingen en daar komen leuke aanvallen uit. Bovendien creëren we veel kansen. Waarom het nu opeens is gaan lopen, is soms moeilijk te verklaren. We trainen hard, dus wat dat betreft hebben we het afgedwongen. Maar nogmaals: soms moeten dingen gewoon op hun plaats vallen.

Mijn eigen spel loopt ook aardig. De laatste weken heb ik veel gescoord. Ik voel me ook goed. De combinatie met het aanvoerderschap en het spelen op 10 gaat me goed af. Ik ben nu een halfjaar captain van Ajax en dat voelt vertrouwd. Het was een prachtige eer om de band te krijgen.

Wondertje
De laatste weken hebben ook Vaclav Cerny en Donny van de Beek zich kunnen laten zien in Ajax 1. Een mooie ontwikkeling, want het doorbreken van talent is natuurlijk datgene waar Ajax om bekend staat. Ik probeer die jongens wel een beetje onder mijn hoede te nemen, maar eigenlijk is dat niet echt nodig. Het zijn goede voetballers en ze weten zelf prima wat ze moeten doen.

Donderdag eerst de wedstrijd tegen Molde. Het wordt heel lastig, maar we hopen op een wondertje. Zelf moeten we in ieder geval winnen en dan is het afwachten of Celtic ons de helpende hand kan toereiken. Natuurlijk zou het zonde zijn als we na de winterstop niet meer Europees spelen. Die wedstrijden hebben we nodig om betere spelers te worden. Daarnaast zouden we dan nog maar op één front actief zijn. Dat is wel meteen de belangrijkste. Kampioen worden geeft namelijk recht op deelname aan de Champions League.

De laatste weken gaat het goed en hebben we weinig reden tot klagen. Hopelijk zit het ons donderdag ook mee.