Menu
'We zullen Gerrie Mühren missen'

'We zullen Gerrie Mühren missen'

Voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd heten Edwin van der Sar en Frank de Boer de fans welkom in de Amsterdam ArenA. Beurtelings schrijven de directeur marketing en hoofdcoach van Ajax een persoonlijk voorwoord in het programmaboekje Ajax Kick Off. Bij Ajax - FC Volendam is het de beurt aan De Boer.

Beste Ajacieden,

Welkom in de Amsterdam ArenA. Twee thuiswedstrijden in korte tijd. Beide totaal verschillend, maar we moeten ze wel allebei winnen.

Na de nederlagen van afgelopen week willen we wat goedmaken. We hebben zelfvertrouwen nodig en dat krijg je alleen maar door met zijn allen keihard te werken en als gevolg daarvan te presteren. Wat dat betreft ben ik blij met deze twee thuiswedstrijden kort na elkaar. We krijgen de kansen om te laten zien dat we beter zijn dan die twee keer 4-0 doen vermoeden.

Toen de A1 vorige week in Barcelona hun eerste wedstrijd in de UEFA Youth League speelde, kregen we bij Ajax vragen over de redenen waarom de A1 meedoet. Er zijn diverse redenen voor, maar eentje pik ik er graag uit. Als speler bij Ajax moet je vaak meerdere wedstrijden per week spelen. Tegen totaal verschillende tegenstanders en vaak ook onder totaal verschillende omstandigheden. Er wordt van de spelers verwacht dat ze elke wedstrijd een topprestatie leveren. Ongeacht waar en tegen wie. Dat is een mentaliteitskwestie waar lastig op te trainen is. Je moet het ondervinden. En dat doet de A1 nu. Als je goed kunt voetballen en je top presteert in de verschillende wedstrijden op rij, dan heb je kwaliteit. Zij lieten met hun ruime overwinning afgelopen weekend tegen FC Utrecht zien dat ze het in zich hebben.

Vandaag moeten de spelers van het eerste elftal laten zien dat ze die kwaliteit ook hebben, zowel mentaal als fysiek. Zondag was dat in elk geval in de tweede helft tegen PSV niet te zien.

Thuisspelen tegen FC Volendam voor de beker is voor de buitenwereld misschien een ‘makkie’, eenmaal op het veld tellen vaak andere factoren. Zeker na afgelopen week. Hetzelfde geldt voor de competitiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Dit betekent dus dat we niet lichtzinnig moeten zijn. Maar als je prijzen wilt winnen, en daar gaat het om, dan moeten we winnen. Het maakt de wedstrijden allemaal even belangrijk.

Het overlijden van Gerrie Muhren was een schok, ook al was hij ziek. Voor Ajax is Gerrie ontzettend belangrijk geweest als speler, maar wat niet veel mensen weten: hij was tot aan zijn dood bij Ajax in dienst als scout. En daarom zagen we hem tot aan zijn ziekte geregeld op de Toekomst. Gerrie was een fantastische en lieve man, en ik weet zeker dat heel veel mensen hem zullen missen. Wat dat betreft is het mooi dat we tegen Volendam spelen. Ajax zal op de wedstrijddag uitgebreid stilstaan bij zijn overlijden. En terecht.

Veel plezier bij de wedstrijd van vanavond.

Frank de Boer
Trainer/Coach

Foto: Pro Shots