Menu
'We zullen risico’s gaan nemen'

'We zullen risico’s gaan nemen'

Saïd Ouaali is hoofd jeugdopleiding bij Ajax. Hij vertelt elke twee maanden over een aantal aspecten van zijn mooie baan in een blog.

Na een korte vakantie zijn we alweer enkele weken begonnen in 2017. Er zit een zeer interessante periode aan te komen. Alle teams van onze jeugdopleiding spelen vanaf nu in kampioenspoules. Vóór de winterstop was de primaire taak je te plaatsen, waardoor je na de winterstop tegen de beste teams van de competitie mag voetballen. Vorig seizoen haalden we het met de B2 (O16) niet, maar nu spelen we met alle teams op het hoogste niveau. Daardoor worden de spelers uitgedaagd om onder de maximaal mogelijke weerstand te presteren. Daar zijn we blij mee.

Uitdaging
Er zullen vanaf nu meer jonge spelers worden doorgeschoven naar hogere teams, waardoor die elftallen aanvankelijk minder ervaren zullen zijn. Aan de trainers de uitdaging om de spelers bij hun toekomstplan te begeleiden. We hebben met elkaar afgesproken dat we daarin risico’s gaan nemen. Net zoals je ziet bij Ajax 1 en Jong Ajax. We willen een speler in een omgeving brengen waarin hij volledig wordt uitgedaagd. Want het ontwikkelen van het individu binnen een team blijft het belangrijkste.

‘Straks traint een aantal jongens uit de O19 structureel bij Jong Ajax’

Het kan best zijn dat we een speler doorschuiven in de trainingen, maar dat hij zijn wedstrijden bij zijn eigen team, of een team lager, speelt. Straks traint bijvoorbeeld ook een aantal jongens van Onder 19 structureel bij Jong Ajax. In welk team ze hun wedstrijden uiteindelijk spelen, zullen we per week gaan bekijken. Om een voorbeeld te geven. Justin Kluivert krijgt zijn wedstrijdmomenten bij Jong Ajax, de O19, maar heeft afgelopen weekend ook bij het eerste elftal zijn debuut gemaakt. Samen met de stafleden bekijken we telkens wat de juiste keuze is. Spelers hebben een toekomstplan, bij de een gaat dat sneller dan bij de ander. Bij de een zullen we dan risico’s nemen, de ander zullen we in zijn belang afremmen.

Youth League
Een ander aspect van ontwikkeling is internationale ervaring. Gelukkig blijven we ook na de winter met Ajax O19 in de UEFA Youth League meedoen. Dat is zeer belangrijk voor onze spelers om naar een hoger niveau te komen. O19 heeft voor de winterstop goed gepresteerd, het team is ongeslagen. Dat is hartstikke goed, maar niet zaligmakend. De weerstand was tot nu toe, zowel nationaal als internationaal, niet van het hoogste niveau.  Dat zal met Juventus als komende tegenstander in de Youth League naar verwachting anders zijn. Voor mijn gevoel gaat het nu pas beginnen. Onze spelers leren in dit prestigieuze toernooi met andere spelsystemen, een andere cultuur en een andere manier van spelen omgaan. De Italianen verdedigen. Die lokken je en zeggen: ‘kom maar op’ en vervolgens slaan ze toe. Hoe gaan we daar mee om? Zulke ervaringen missen we in de landelijke competitie en krijgen we internationaal wél.

De vraag is nog wel welke spelers we zullen opstellen in de Youth Leaguewedstrijden. We kunnen alle speelgerechtigde spelers terughalen van Ajax 1 of Jong Ajax en dan hebben we sterk team. Maar we kunnen ook zeggen: ‘nee die hoort bij dat team en we doen het met deze groep’. Daar moeten we als staf van Ajax 1, Jong Ajax en bovenbouw over gaan praten. We voelen ons verplicht om Ajax zo goed mogelijk te presenteren aan de buitenwereld. 

Wedstrijden winnen is een belangrijk deel van de ontwikkeling. Dat willen we terugzien, máár dat mag niet ten koste gaan van het individu. Als bijvoorbeeld Matthijs de Ligt bij het eerste elftal zit, dan moet hij daar voetballen. Want dat is het einddoel en hij heeft op dat moment niets bij O19 te zoeken. Het is echter wel zo dat als er bij de O19 een topper op het programma staat en de keuze is of een speler in dat team óf Jong Ajax zal voetballen, dat we kiezen voor O19. Topwedstrijden zijn heel beladen, daar staat meer druk op. Dat is een prima onderdeel in de voorbereiding om straks voor vijftigduizend man in de ArenA te voetballen.