Menu

''Wederopstanding'' onder Wouters bleef uit

De pers had dinsdagochtend lucht gekregen van het aanstaande vertrek van Wouters, want rond een uur of elf hadden cameraploegen van SBS 6 en AT 5 zich rond het trainingsveld verzameld.

Ajax liet dinsdag om half één een fax rondgaan met een uitnodiging voor de pers. Om twee uur werd er in de perskamer van de ArenA een bijeenkomst belegd. Daarin maakte algemeen directeur Frank Kales bekend dat de positie van trainer Jan Wouters onhoudbaar was geworden.

Wouters werd op 12 december 1998 door het bestuur en directie aangesteld als vervanger van Morten Olsen. Voorzitter Michael van Praag kondigde de toenmalige trainer van het tweede elftal aan als de man die de wederopstanding van Ajax zou inluidden. Met het tweede elftal werd de oud-Ajacied in het seizoen 1996-1997 landskampioen. Het contract van Wouters liep nog door tot medio 2002.

De wederopstanding bleef uit. Het eerste duel van Wouters was de thuiswedstrijd tegen Heerenveen, dat eindigde in een 0-0 gelijkspel. Ondanks de winst in het bekerduel eindigde de ploeg vorig seizoen op een teleurstellende zesde plaats, een historisch dieptepunt.

Dit seizoen kwam daar weinig verbetering in. De bekerduels en Euopese wedstrijden meegerekend speelde Ajax onder leiding van Wouters 54 duels, daarvan werden er 29 gewonnen, vijftien verloren en tien gelijkgespeeld. In de 25 duels dit seizoen verloor Ajax vijf wedstrijden en speelde zes keer gelijk.

Voor de supporters was al langere tijd de maat vol. Na het 1-0 verlies zondag thuis tegen FC Twente eisten zij opnieuw het hoofd van de trainer. Tot lang na de wedstrijd galmden de spreekkoren door de Amsterdamse metro.