Menu
'Wedstrijd met de wind tegen'

'Wedstrijd met de wind tegen'

Ajax heeft grote averij opgelopen in de strijd om de landstitel. In de Amsterdam ArenA verloren de Amsterdammers met 0-1 van sc Heerenveen. Thomas Vermaelen ontving een rode kaart. De achterstand op koploper AZ kan oplopen tot negen punten.

Hét moment in beeld. Thomas Vermaelen ontvang rood van arbiter Roelof Luinge en mag twee minuten na de rust inrukken. Hét moment in beeld. Thomas Vermaelen ontvang rood van arbiter Roelof Luinge en mag twee minuten na de rust inrukken.

Het credo vooraf was volgens Marco van Basten eenvoudig: winnen en als het even kon de oorwassing van oktober in Heerenveen (een 5-2-nederlaag) wegpoetsen. De start van Ajax was daar ook naar. Met Vurnon Anita verrassend in de basisopstelling drukte Ajax Heerenveen aanvankelijk ver terug op de eigen helft. Ondanks het veldoverwicht kwam het nauwelijks tot kansen voor de ploeg van Marco van Basten. ,,We begonnen goed en domineerden de wedstrijd", blikte de coach achteraf terug. ,,Alleen speelden we tot aan de zestienmeter prima, maar de eindpass was telkens net niet voldoende.'' Toen die eindpass wel goed was en Miralem Sulejmani werd gevonden, stuitte de kleine dribbelaar op de heldhaftig uitgekomen Brian Vandenbussche.

Het dominante voetbal voor de rust kostte in de ogen van de Ajax-trainer veel kracht van zijn spelers. ,,Daardoor kreeg Heerenveen voor de rust wat meer grip op het spel." Het scheelde dan ook niet veel of de Friezen hadden een voorsprong genomen, maar de snelle vrije trap van Danijel Pranjic zeilde, tot opluchting van Maarten Stekelenburg, net over zijn deklat. ,,In de rust hebben we aangegeven dat iedereen weer vanuit zijn positie moest gaan spelen. Het werd vlak voor de rust iets te chaotisch, mede door de snelle uitvallen van Heerenveen."

Alle in de rust gemaakte plannen konden direct de prullenbak weer in. Kort na het fluitsignaal van Roelof Luinge stevende Roy Beerens alleen af op Stekelenburg. Thomas Vermaelen toucheerde de rappe vleugelaanvaller, waarna de Belg van Luinge rood kreeg voorgehouden. Zonder Vermaelen moest Ajax verder met tien man. ,,Een enorme tegenvaller", zei Van Basten. ,,Desalniettemin hebben we ook daarna nog getracht het spel te maken, ook met tien man. De jongens hebben keihard gewerkt. Daar moet ik ze een groot compliment voor maken."

Ajax bleef ook in ondertal zoeken naar de openingstreffer, maar het waren juist de gasten die de score in de 59ste minuut openden. Een vrije trap van Pranjic verdween door een gaatje in de muur en werd door Stekelenburg nog geraakt. De poging van de doelman bleek onvoldoende; de bal eindigde in de kruising. ,,Dat je uiteindelijk verliest door een spelhervatting, is zonde", meende de coach, die zag dat zijn tiental wel vol op zoek ging naar de gelijkmaker. Luis Suarez was dichtbij, maar vrij voor Vandenbussche stuitte de Uruguayaan op de Belgische goalie. ,,We waren niet bij machte om de muur te slechten. Het ontbrak ons aan dat kleine beetje geluk, in een wedstrijd met de wind tegen."

Dé vraag na afloop was logischerwijs of de strijd om de titel door de nederlaag definitief in het nadeel van Ajax uitvalt. ,,Het is natuurlijk geen goede avond geweest voor Ajax", erkende Van Basten. ,,Zeker na de nederlaag van vorige week bij FC Groningen hebben we geen goede zaken gedaan." Desondanks is de trainer strijdbaar. ,,Er zijn nog veertien wedstrijden te spelen en dus 42 punten te verdelen. Zolang de mogelijkheid er is om kampioen te worden, geven wij niet op. Wel denk ik dat we minder met de ranglijst bezig moeten zijn en meer met onszelf." AZ speelt zondag tegen Sparta Rotterdam. De Alkmaarders koesteren nu, op zaterdagavond en dus met een wedstrijd minder gespeeld, een voorsprong van zes punten op de Amsterdammers.