Menu
Week van de Waarheid start in Arnhem

Week van de Waarheid start in Arnhem

Ajax maakt zich op voor een heuse Week van de Waarheid. Zondag staan de Ajacieden in Arnhem tegenover Vitesse. In het kielzog van Vitesse - Ajax dienen de toppers tegen PSV en Feyenoord zich alweer aan.

Afgelopen seizoen vochten Thomas Vermaelen en de toenmalige Vitessenaar Danko Lazovic (nu PSV) felle duels uit in het Gelredome. Afgelopen seizoen vochten Thomas Vermaelen en de toenmalige Vitessenaar Danko Lazovic (nu PSV) felle duels uit in het Gelredome.

Voor de Ajacieden volgen de wedstrijden elkaar deze maand toch al in rap tempo op. De kruitdampen van de competitieduels tegen AZ, NEC en FC Utrecht zijn nauwelijks opgetrokken, of het volgende strijdtoneel dient zich alweer aan. In het Gelredome is de opdracht glashelder voor de ploeg van trainer Adrie Koster: winnen. In de strijd om de landstitel, de enige prijs die Ajax dit seizoen nog rest, kunnen de Amsterdammers zich weinig misstappen meer permitteren.

Afgelopen seizoen gaven de Ajacieden van trainer Henk ten Cate tegen Vitesse nog het slechte voorbeeld. Ajax kende door de treffers van Zdenek Grygera en Tom de Mul wel een prima start. Na de rust bleef er weinig over van de comfortabele voorsprong. Het ging faliekant mis voor de Amsterdammers.

Danko Lazovic bracht de marge vier minuten na de thee terug tot een treffer: 1-2. Weer twee minuten later tekende de Deen Mads Junker voor de gelijkmaker. In het vervolg hielden beide ploegen elkaar lang in een wankel evenwicht. Uitgerekend twee oud-Ajacieden beslisten de wedstrijd op de valreep alsnog in Gelders voordeel. Fred Benson (koud vier minuten in het veld) en Youssouf Hersi passeerden Maarten Stekelenburg. Kort na treffer van Hersi, in blessuretijd sloeg de geboren Ethiopiër toe, stapten de uitgelaten ploeg van oud-Ajacied Aad de Mos als winnaar van de (uitschuifbare) grasmat: 4-2.

Ajax leed afgelopen seizoen in Arnhem dubbel verlies. Vitesse was met 4-2 te sterk, terwijl Gabri twintig minuten voor tijd werd weggestuurd met rood. Ajax leed afgelopen seizoen in Arnhem dubbel verlies. Vitesse was met 4-2 te sterk, terwijl Gabri twintig minuten voor tijd werd weggestuurd met rood.

Dit seizoen verging het de Ajacieden voor eigen publiek aanmerkelijk beter tegen de Arnhemmers. Ajax - Vitesse leverde de thuisploeg een klinkende 4-1-overwinning op. Eind november verzorgden Klaas Jan Huntelaar, Luis Suarez, Gabri en Albert Luque de Amsterdamse productie. Mads Junker deed iets terug namens Vitesse.

Statistieken:

Vitesse - Ajax wordt zondag voor de 23ste keer gespeeld in de Eredivisie. Van de 22 eerder gespeelde confrontaties wonnen de Ajacieden er negen. Zes keer bleef de wedstrijd onbeslist. Het laatste gelijkspel stamt uit het seizoen 1992-1993: 2-2. Zeven keer won Vitesse.

Bekijk ook de voorbeschouwing op Vitesse – Ajax op Ajax TV.
Klik hier om naar de website van Ajax TV te gaan >>
Vitesse - Ajax, de laatste vijf keer (in de Eredivisie)

2006-2007: 4-2
2005-2006: 0-2
2004-2005: 0-2
2003-2004: 1-2
2002-2003: 1-2