Menu
Weekendgangers tot steun in ArenA

Weekendgangers tot steun in ArenA

Als de berg niet naar Mohammed komt, dan moet Mohammed naar de berg. Zo luidt een oud gezegde en dat was zaterdag van toepassing tijdens het Ajax Fanweekend. Vanwege het omzetten van het competitieprogramma door de KNVB kon Ajax 1 geen clinic verzorgen in De Eemhof, maar daardoor mochten de deelnemers aan het weekend wél naar de training in de ArenA.

En dat alternatief viel bij velen in de smaak. Openbare trainingen zijn er namelijk nauwelijks meer dit seizoen. De selectie traint bijna altijd in de beslotenheid van sportcomplex de Toekomst. Dus de mogelijkheid om de Ajacieden wél live aan het werk te zien, grepen duizend man gretig aan.

Al tegen half tien ’s ochtends stroomde het parkeerterrein van De Eemhof in Zeewolde vol met supporters die naar het stadion wilden. Liefst twintig bussen stonden klaar om ze naar de Amsterdam ArenA te vervoeren. Het gaf een leuke dimensie aan het weekendje weg. Voor sommige jonge fans was het zelfs een eerste ontmoeting met het stadion. Want ook al is iemand van top tot teen gehuld in een Ajax-trainingspak; dat betekende niet automatisch dat de gang naar de ArenA een tweewekelijkse is.

De negenjarige Max is wel vaker in het stadion geweest. De voetballer van AFC woont in Amsterdam-Zuid, maar is wel met z’n vader naar De Eemhof gegaan voor het Ajax Fanweekend. Dat de afstand van huis naar het stadion kleiner is dan die van het vakantiepark naar de ArenA maakte niet uit. Ze zijn intussen wel wat gewend: ,,Max was dit seizoen ook al eens mascotte tijdens een wedstrijd. Niet bij een thuiswedstrijd, maar uit bij Roda JC!,” legt zijn vader uit.

Dit meisje zwijmelt als Siem de Jong zijn handtekening zet. Dit meisje zwijmelt als Siem de Jong zijn handtekening zet.

Ook voor de familie Meeuwsen is het stadion niet nieuw. Moeder Sandra is immers wel eens naar De Toppers geweest en zoon Glenn mocht een keer met de buurman mee naar Ajax. De keeper/speler van de E-pupillen van Spakenburg is fan van het hele team. Maar vraag je hem écht een keuze te maken wie hij nou het allerbeste vindt, dan weet hij dat ook: ,,Siem de Jong en Kolbeinn Sigthórsson.” De tienjarige Amersfoortse voetbalgek was bij vele clinics van de partij en geniet van het weekend: ,,Dat alles Ajax is, vind ik zo mooi. En wil je dat een keer niet dan zijn er nog heel veel leuke dingen te doen”, vat hij in het kort samen wat voor de meeste boekers van het Ajax Fanweekend geldt.

Toen de Ajacieden, die de laatste voorbereidingen troffen voor het uitduel met NAC Breda, ver van de Noord-tribune hun warming-up hadden voltooid, kwamen ze richting de fans. Nadat doelman Jasper Cillessen zijn hand ter groet ophief, klapten zo’n duizend man enthousiast terug. Dat zouden ze vaker die training doen. Zo scoorde Bojan prachtig door van achter zijn standbeen de bal binnen te werken. Maar ook Kenneth Vermeer kreeg veelvuldig applaus bij fraaie reddingen.

Het was allemaal slechts voorspel, want de opwinding nam in hoge mate toe op het moment dat de spelers van het veld liepen. ,,Nu gaat het gebeuren”, hoorde je overal. De kinderen mochten op het platform achter het doel komen om handtekeningen te verzamelen, foto’s te maken of gewoon even te vertellen hoe goed ze hun favoriete Ajacied vinden. De vijfjarige Aron uit het Brabantse Dinteloord zag er helemaal tiptop uit. ,,Hij wilde Ajax-haar”, legde zijn vader Arno uit. Dus prijken er drie keurig gestijlde sterren op het kleine koppie van zijn zoon. Ook de kleine Roan keek op de schouders van zijn vader zijn ogen uit. Trots hield vader het shirtje omhoog. ,,We hebben alle handtekeningen!", zei hij opgewekt toen ook Davy Klaassen zijn krabbel op het tricot had gezet.

Nadat iedereen de felbegeerde handtekeningen had bemachtigd vertrokken de fans weer. Zij gingen terug naar de bus om zich op De Eemhof weer in het volgende evenement te storten.

Zondagochtend kunnen de fans die een ontbijtje bestellen in het restaurant de selectie van de Ajax Vrouwen tegenkomen. Zondagmiddag staat er een clinic van Jong Ajax op het programma, waarna de wedstrijd NAC - Ajax (aftrap 16:30 uur) op groot scherm wordt vertoond. De laatste keer dat er publiek bij de training mocht zijn, was voor de Klassieker in De Kuip. Toen won Ajax en daarop rekenen de fans voor zondag uiteraard ook!

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Siem de Jong is tot vreugde van de fans trefzeker. Siem de Jong is tot vreugde van de fans trefzeker.
Iedereen wilde wel mee naar de ArenA. Iedereen wilde wel mee naar de ArenA.
Deze jongens zijn opgetogen hun helden te zien. Deze jongens zijn opgetogen hun helden te zien.
In jubelstemming vertrokken de mensen vanaf De Eemhof. In jubelstemming vertrokken de mensen vanaf De Eemhof.
Ook jonge gezinnen trokken naar de training. Ook jonge gezinnen trokken naar de training.
Glenn Meeuwsen (met blauw shirt en bal) wil de handtekeningen op zijn Ajax-bal. Glenn Meeuwsen (met blauw shirt en bal) wil de handtekeningen op zijn Ajax-bal.
Een open doekje kreeg Bojan na een prachtige goal. Een open doekje kreeg Bojan na een prachtige goal.
De fans staken Ajax een hart onder de riem voor het duel met NAC, zondagmiddag in Breda. De fans staken Ajax een hart onder de riem voor het duel met NAC, zondagmiddag in Breda.