Menu

'Weer die rot-Italianen'

Over een ding waren de Ajacieden het allemaal eens: vooral in de tweede helft was er goed gespeeld door Ajax. En dus had er wellicht meer ingezeten. Maar na negentig minuten was er weer niet gewonnen van Italianen.

,,We begonnen sterk, maar zakten tegen het einde van de eerste helft weg", vond Maarten Stekelenburg na afloop. ,,Wij hanteerden vaak de lange bal in de eerste helft. In de rust werd gezegd dat we meer moesten voetballen, want dat is onze kwaliteit. Juventus liet zich in de tweede helft wat terugzakken omdat ze met 1-0 voor stonden. Ik kon het doelpunt van Nedved moeilijk zien omdat er veel spelers voor me stonden, maar het schot ging er mooi in. Helaas. Wij hebben na rust vrij goed gevoetbald, er ging veel dreiging uit van bijvoorbeeld Nicolae Mitea. En als je dan een beetje geluk hebt, maak je de gelijkmaker. Op basis van de tweede helft denk ik dat wij een punt verdienden."

Johnny Heitinga, in een controlerende rol in de verdediging, baalde van de nederlaag. ,,We hebben weinig weggegeven in de organisatie. Het stond vandaag goed, vooral in de tweede helft. In de eerste helft hebben we te weining gevoetbald", vond de jonge international. ,,Maar dat ging in de tweede helft beter en met een beetje geluk schieten we er nog een in. Het doelpunt van Nedved was enigszins gelukkig, maar wel heel mooi. Zo'n schot is moeilijk te verdedigen." Als verdediger kwam Heitinga regelmatig zijn ex-ploeggenoot Zlatan Ibrahimovic tegen in het veld. ,,Op het moment dat je in het veld staat, sta je daar niet bij stil. Daar heb ik niets van gemerkt. Ik hoorde vooraf wel dat zijn naam werd gescandeerd door het publiek. Dat verdiende hij ook", aldus Heitinga.

Nigel de Jong vond het wel raar om tegenover Ibrahimovic te staan. ,,Het was wel apart, hoor. Twee weken geleden trainde je nog met hem, nu was hij de tegenstander. Wat dat betreft had het wel iets weg van een trainingspartijtje. Maar hij is in en buiten het veld een goede vriend van me en ik denk dat het voor hem ook raar was. De ArenA is tenslotte vier jaar zijn thuisbasis geweest."

De Jong had de opdracht Alessandro del Piero uit te schakelen. ,,Dat is gelukt, dus wat dat betreft heb ik wel een goed gevoel over de wedstrijd. We hebben allemaal goed gespeeld, alleen in het resultaat komt dat er niet uit. Het is jammer dat we bepaalde kansen niet hebben afgemaakt. Maar die Italianen zijn zo geslepen. Zij krijgen een kans en die benutten ze. En je weet van tevoren dat je het moelijk tegen ze krijgt, ze hebben echt maar een kans nodig..."

De aanvoerder van Ajax was het roerend eens met zijn teamgenoot. ,,Ik word gek van die Italiaanse ploegen", aldus Rafael Van der Vaart. ,,Ik heb nog gezegd dat we beter Engelse ploegen of welke dan ook kunnen treffen, maar niet die Italianen. Juventus heeft natuurlijk wel een fantastisch elftal. Aan het einde van de eerste helft dicteerden zij en kwamen ze op voorsprong. In de tweede helft hebben wij weer goed gevoetbald, dus in dat opzicht kunnen we toch tevreden zijn", concludeerde de middenvelder alsnog positief.

De spits van Ajax heeft het ook niet zo op met de Zuid-Europeanen. ,,Dit is het derde achtereenvolgende jaar dat ik UEFA Champions League speel, en drie keer heb ik met 1-0 van Italianen verloren. Het eerste jaar was dat van AS Roma met Racing Genk, vorig jaar van AC Milan en nu van Juventus", zei een eveneens teleurgestelde Wesley Sonck. ,,Als zij een doelpunt maken dan zetten ze het achterin vast en gaan ze verdedigen. Daar zijn ze goed in. Ze spelen op resultaat, niet op mooi voetbal. Maar dat hoeft voor mij in zo'n wedstrijd trouwens ook niet. Achteraf denk je altijd dat je een punt hebt kunnen halen. In de eerste helft speelde Juventus erg sterk, maar niet super. En dan ineens slaan ze toe. Ik denk dat het een 'lucky' doelpunt was. Natuurlijk schoot hij wel richting doel, maar hij had net dat beetje geluk."

In de derde minuut schoot Sonck zelf bijna raak. ,,Ik kreeg de bal van Maxwell en schoot. Ik had niet dat beetje geluk", vatte de Belg simpel samen. De spits had het vooral in de eerste helft moeilijk tegen de stug verdedigende Italianen. ,,Ik kreeg veel lange ballen en dat is lastig spelen. In de tweede helft werd ik meer in de voet gespeeld en dat ging beter. Ik kan van mezelf echter niet zeggen of ik goed of slecht heb gespeeld. Daarover moeten anderen maar oordelen en morgen bij de nabespreking zal ik dat wel horen. De wedstrijd is gedaan. Nu overheerst de teleurstelling, maar als ik straks ga slapen denk ik er niet meer aan."

Vlak voor de wedstrijd, toen de spelers van beide teams elkaar begroetten, had Sonck een kort onderhoud met Ibrahimovic. ,, Hij zei tegen me: 'don't score' en ik zei dat hij dat dan ook niet moest doen. Dat is uitgekomen, maar hij heeft wel drie punten."

Ibrahimovic zelf was blij met het warme onthaal dat hij van de Ajax-aanhang kreeg. ,,Het was een goed gevoel", aldus de Zweed in Turijnse dienst. ,,Ik voelde me erg welkom en daar bedank ik de supporters voor. Ik zal hun ook nooit vergeten." Ibrahimovic bekroop een beetje raar gevoel voor de aftrap. ,,Ik was niet nerveus, wel enthousiast. Ik was erg emotioneel."

De spits had goede woorden over voor het spel van zijn ex-ploeggenoten. ,,Ajax speelde heel goed. Zij hebben het ons erg lastig gemaakt. Ook de verdedigers van Ajax hebben het goed gedaan. Grygera heeft mijn spel verstoord. Het hele team speelde goed. Maar uiteindelijk hebben wij drie punten", onderdrukte Ibrahimovic zijn glimlach niet.