Menu

Weer geen winst Jong Ajax

Op bevrijdingsdag had Jong Ajax de laatste inhaalwedstrijd in de Beloftencompetitie op het programma staan. Een behoorlijk afgeslankte selectie van John van den Brom reisde naar Enschede voor het duel tegen FC Twente. Met drie 'geleende' spelers van de zaterdagamateurs en vier van de A-junioren, wisten de Amsterdammers niet te scoren, en het team van Twente evenmin. Van den Brom was tevreden met de puntendeling.

Dat Gaston Sangoy en Emmanuel Boakye niet mee konden doen tegen FC Twente was van tevoren al bekend, de twee zaten een schorsing uit. Daarbij kwamen ook nog de blessures van Etienne Esajas, Tom de Mul en Ruud Kras, wardoor John van den Brom in serieuze personele problemen kwam te zitten. Pierre Tosh en Orville Blankendal, twee zaterdagamateurs, trainen al een tijdje mee met de Beloften, woensdagavond voegde Van den Brom Mark Geestman van de zaterdagamateurs nog aan zijn selectie toe. Daarbij deed hij een beroep op Robbert Schilder, Milano Koenders, Marijn Sterk en Murat Yildirim uit de A-jeugd.

,,Het voordeel van een grote club is dat er genoeg spelers voorhanden zijn", stelde Van den Brom positief. Het nadeel van de afwezigheid van zoveel spelers was dat de trainer noodgewongen moest afwijken van het vertrouwde 4-3-3-systeem. ,,Ik had geen enkele buitenspeler tot mijn beschikking, dus moesten we wel met twee spitsen spelen", verklaarde de trainer. Die twee spitsen waren Stanley Aborah en Rachid Tiberkanine. Koenders, Yildirim, Sahadewsing en Sterk vormden het middenveld en Tosh, Geestman, Schilder en Moisander stonden in de verdediging, Kenneth Vermeer was de sluitpost.

Ajax kwam in negentig minuten niet echt tot uitgesproken kansen, al probeerden Schilder en Aborah het af en toe met een afstandschot. Ook Twente slaagde er niet in het de Amsterdammers erg moeilijk te maken. In de laatste minuut leek Aborah de winst alsnog naar zich toe te trekken, maar de aanvaller raakte na een mooie Ajax-aanval de lat.

Ajax liet dus opnieuw punten liggen. ,,Maar als je de omstandigheden in aanmerking neemt, dan plaats je dit gelijkspel wel in een ander perspectief", meende Van den Brom. ,,Ik ben de laatste tijd niet altijd tevreden geweest over de prestaties van mijn team, maar qua instelling en mentaliteit moet ik de jongens nu echt een compliment maken. We hebben gevochten tot de laatste minuut en het stond goed, ondanks de personele problemen. Overigens is het naturlijk best eens goed om in een ander systeem te spelen. De jongens hebben een fantastische teamprestatie geleverd, en daarom ben ik toch best trots vandaag", aldus Van den Brom.

Jong Ajax speelt maandag 9 mei de voorlaatste wedstrijd van het seizoen op de Toekomst tegen Jong RKC. Als concurrent Feyenoord punten laat liggen en Jong Ajax wint, mogen de Amsterdammers het landskampioenschap vieren.