Menu
Weer gelijkspel voor Ajax Vrouwen

Weer gelijkspel voor Ajax Vrouwen

De Ajax Vrouwen hebben vrijdag de thuiswedstrijd tegen Telstar met 1-1 gelijk gespeeld. Het was alweer de derde puntendeling voor Ajax in de nog jonge competitie. Na een 0-0-ruststand kwam de ploeg van trainer Ed Engelkes snel in de tweede helft op achterstand, maar Marjolijn van den Bighelaar maakte kort voor tijd gelijk, 1-1.

Voor het eerst in deze BeNe League troffen de Ajax Vrouwen een Nederlandse opponent en dan nog wel streekgenoot Telstar. Na de gelijke spelen tegen Club Brugge en OH Leuven en de zege op Lierse SK wilde Ajax deze tweede thuiswedstrijd winnend afsluiten. Natuurlijk om zich een zo fraai mogelijke positie te verwerven achter koploper Twente, maar ook om de wrange smaak van de vorige editie van dit duel weg te spoelen. Vorig seizoen verloren de Ajax Vrouwen namelijk in de slotfase met 2-3.

Ondanks de wil om te winnen, werkten de Ajax Vrouwen, die Leonne Stentler lang moeten missen vanwege een zware achillespeesblessure, een magere eerste helft af. De ploeg van trainer Ed Engelkes verloor keer op de keer de slag op het middenveld van de doorjagende ‘Witte Leeuwinnen’, zoals de bijnaam luidt van Telstar. In de zesde minuut kwamen de gasten via aanvoerster en international Dyanne Bito sterk door over rechts. Haar voorzet werd goed ingekopt, maar Ajax-doelvrouwe Marieke Ubachs tikte de bal nog beter onder de lat vandaan. ,,Veel speelsters begonnen niet scherp aan de wedstrijd", constateerde trainer Engelkes na afloop. ,,Wat vorige week tegen Lierse goed ging, was nu helemaal weg. We dachten niet in teamverband, deden te weinig met elkaar. We speelden in die eerste helft eigenlijk tegen onszelf in te kleine ruimtes en zagen niet waar de ruimtes wel lagen."

Pas in de dertiende minuut verscheen Ajax voor het eerst voorin. Mandy Versteegt gaf tot twee maal toe een aardige voorzet af, maar het ontbrak voor het doel aan een afmaker. Daar had ook Telstar last van. De formatie van trainer Gideon Dijks kwam een aantal keren in de eerste helft in kansrijke positie, maar zowel Lois Oudemast als Dominique Bruinenberg verzuimde Telstar op voorsprong te zetten.

Het basiselftal van Ajax Vrouwen tegen Telstar. Het basiselftal van Ajax Vrouwen tegen Telstar.

Wat trainer Engelkes in de rust ook gezegd mocht hebben, die woorden waren na twee minuten al achterhaald. Want toen al scoorde Telstar de openingstreffer. Koopmans schoot van rechts via de onderkant lat raak, 0-1. Vervolgens wisselde Ajax twee keer snel achter elkaar. Kaagman en De Ridder maakten plaats voor Van den Bighelaar en Eshly Bakker. ,,Die wissels stonden niet klaar, dat was echt een reactie op de achterstand. Er moest iets gebeuren", aldus Engelkes. Dat pakte goed uit. De invalsters zorgden voor nieuwe impulsen. Er kwam meer beweging en Ajax slaagde er nu wel in meer druk op het doel van Telstar te zetten. Mandy Versteegt kreeg een goede kans na een fout van keepster Van der Wiel, maar schoot de bal te zacht in.

Ajax gaf de moed niet op en bleef aandringen. Het was lang niet altijd goed, maar de wilskracht was er zeker. Mandy Versteegt was tien minuten voor tijd dicht bij de gelijkmaker maar zag haar (te) zachte inzet voor de lijn gekeerd. Een minuut voor tijd werd het spel van Ajax alsnog beloond. Marjolijn van den Bighelaar schoot netjes binnen, 1-1. De thuisploeg ging op jacht naar meer, maar kreeg bijna het deksel op de neus toen Telstar een grote mogelijkheid kreeg om weer op voorsprong te komen. Van der Most voorkwam - reddend op de doellijn - die tweede tegentreffer ternauwernood. Daardoor verdeelden de ploegen de punten en heeft Ajax nu zes punten uit vier duels en Telstar vijf. ,,We hebben nog niets verloren", zag Engelkes het lichtpuntje. ,,We hadden onszelf meer toebedeeld, zeker op basis van de samenstelling van deze groep. Maar kennelijk is dit nu het maximale. Zeker tegen Brugge en Leuven hebben we het laten liggen."

De BeNe League ligt nu drie weken stil vanwege een interlandperiode. De Ajax Vrouwen trainen hard door en zullen enkele oefenduels afwerken. De eerstvolgende competitiewedstrijd staat op 1 oktober op het programma. Dan mag Ajax weer naar België waar Standard Luik de tegenstander is.

Opstelling Ajax Vrouwen: Ubachs; Van der Most, Koster, Zeeman, Sharpe; Manduapessy, Hoogendijk, Kaagman (47. Van den Bighelaar); Versteegt, De Ridder (51. Eshly Bakker), Van den Heiligenberg.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Kelly Zeeman speelde tegen haar oude club. Kelly Zeeman speelde tegen haar oude club.
Een nieuw gezicht op de bank. De Poolse keepster Daria Antonczyk. Een nieuw gezicht op de bank. De Poolse keepster Daria Antonczyk.
Liza van der Most was een van de betere Ajax-speelsters tegen Telstar. Liza van der Most was een van de betere Ajax-speelsters tegen Telstar.
Het enige gevaar van Ajax-zijde kwam in de eerste helft via Mandy Versteegt. Het enige gevaar van Ajax-zijde kwam in de eerste helft via Mandy Versteegt.
Invalster Marjolijn van den Bighelaar werkt de 1-1 in het doel. Invalster Marjolijn van den Bighelaar werkt de 1-1 in het doel.
Vreugde bij de gelijkmaker van onder andere Claudia van den Heiligenberg (19). Vreugde bij de gelijkmaker van onder andere Claudia van den Heiligenberg (19).
Daphne Koster werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Koos Alberts reikt de prijs uit. Daphne Koster werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Koos Alberts reikt de prijs uit.