Menu

Weer onnodig verlies Jong Ajax

Jong Ajax blijft wisselvallig presteren dit seizoen. Na een goede overwinning afgelopen maandag op Jong FC Twente, bleek in Waalwijk Jong RKC met 3-1 te sterk. Ajax kwam via Robbert Schilder op voorsprong, maar gaf die in de slotfase alsnog weg. ,,Totaal onnodig'', stelde coach John van den Brom.

In de eerste helft leek er geen vuiltje aan de lucht voor de jonge Amsterdammers. De Beloften speelden aardig en creëerden een aantal kansen. Zo kwam Ryan Babel, de enige speler van de A-selectie die meedeed, na een paar minuten al oog in oog met de keeper. De spits miste echter in de een op een situatie en het gevaar was voor even geweken voor de thuisploeg.
Even later scheerde een vrije trap van Ajax vlak voorlangs het doel van de Brabantse keeper. Jan Vertonghen raakte ook nog met een kopbal de lat, maar het bleef dus bij enkele kansen in de eerste helft.

Na rust, Javier Martina was met een enkelblessure achtergebleven in de kleedkamer en vervangen door Derk Boerrigter, besloot Robbert Schilder mee naar voren te gaan. De aanvoerder schoot na een mooie actie vanaf de punt van het zestienmetergebied prachtig met zijn linkerbeen in de kruising. Er waren tien minuten gespeeld in de tweede helft en Ajax stond op een verdiende 1-0 voorsprong.

Daarna stopten de pupillen van Van den Brom met goed voetballen. Achterin werden de ballen gewoon weggeschoten en de Ajacieden verloren het overwicht. Het resulteerde tien minuten voor tijd in de gelijkmaker van RKC Waalwijk. Ajax kreeg een corner, de bal werd afgeslagen en Jan Vertonghen speelde van over de middellijn terug op keeper Henrik Moisander. De Fin werd meteen onder druk gezet en er ontstond een scrimmage voor het doel. RKC kreeg de bal weer voor het doel, die langs Moisander kon worden gewerkt, 1-1.

Vlak voor tijd kwam RKC op voorsprong. Een voorzet van de rechterkant kon eenvoudig worden binnengetikt. Bij die stand kwam Michael Timisela in de laatste minuut in kansrijke positie. De verdediger raakte echter van een halve meter afstand de paal. RKC kon vervolgens counteren en bracht in blessuretijd Ajax de genadeklap toe: 3-1.

Het zelfvertrouwen dat Jong Ajax de laatste paar weken beetje bij beetje leek te winnen, liep donderdagavond een deuk op. ,,We waren lekker bezig de laatste tijd”, beaamde Van den Brom. ,,Maar het zelfvertrouwen dat we maandag wonnen door de zege op Twente, is nu weer weg. Het is jammer dat we niet een serie overwinningen achter elkaar boeken. Vanavond maakten we het onszelf onnodig lastig. Vooral de manier waarop we de voorsprong weggaven, mag niet gebeuren.”

Aan de technische staf de taak om het team weer scherp te krijgen voor dinsdag, wanneer het in Helmond speelt om de Gatorade Cup.

Opstelling Jong Ajax: H. Moisander, Timisela, Boakye, Schilder, Kok, Keizer, Vertonghen, Tiberkanine, Sahadewsing, Babel, Martina ('46 Boerrigter).