Menu

Weer past zich aan stemming Ajax aan

Het klimaatverschil gaf de stemmingswijziging treffend aan. Kwam Ajax maandag in Israël nog aan onder zeer zomerse omstandigheden en met goede hoop op een mooi resultaat, donderdag in Amsterdam had het weer zich aangepast aan de stemming. Na de verloren wedstrijd tegen Maccabi Tel-Aviv werden de Ajacieden op Schiphol verwelkomd met motregen.

Al om acht uur moesten de Ajacieden het hotel verlaten en de bus in. Geen eenvoudige opgave na zo'n kort nachtje waarin de wedstrijd nog lang nagespookt zal hebben in de hoofden. De Nederlandse gasten moesten zich op de nieuwe terminal vroeg melden, omdat de veiligheidsmaatregelen in Israël best veel tijd in beslag nemen.

Er moesten ook nu weer vragen worden beantwoord. Niet gemakkelijk als je nauwelijks een woord Engels spreekt. Maar dan antwoord je gewoon op alle vragen met 'ja'. Kan niet fout gaan en is wel zo beleefd, toch? Maar als de vraag was of je onderweg nog van iemand een wapen hebt aangenomen en je antwoordt met 'ja' dan gaat het toch niet helemaal goed. Gelukkig begrepen de beambten snel dat iedereen ter goede trouw was en dat er niets gevreesd hoefde te worden. De Ajacieden gingen met lege handen het beloofde land weer uit. Letterlijk en figuurlijk.

Niet iedereen was daar overigens van op de hoogte. Toen de jongeman bij de koffiehoek met zijn meest onschuldige gezicht aan de Ajax-bestuurders vroeg hoe Ajax de wedstrijd had gespeeld, keken de Ajacieden vragend om zich heen. Werden ze hier in de maling genomen? Moest het nog een keer een onder de gestoten neus worden gewreven? Maar de koffieschenker was zich van geen kwaad bewust. Dus kreeg hij de uitslag te horen. Toen was het zijn beurt om verbazing te tonen. Met ogen zo groot als schoteltjes leek het bijna of de jongeman zich schaamde voor zijn onbedoeld impertinente vraag..

De sfeer bij de Ajacieden zat er natuurlijk niet echt in. Verliezen is geen favoriete bezigheid van profvoetballers en ook de supporters voelden zich na een wedstrijd wel eens beter. De stemming werd er niet beter op nadat uit zo'n nieuwerwets apparaat de actuele ochtendkrant De Telegraaf werd geprint. Met de kop 'Ajax belachelijk' konden de spelers en trainers het ook doen. Bij binnenkomst in het vliegtuig kwam daar nog een ander groot landelijk dagblad bij. Ajax Zielloos kopte het AD op het katern Sportwereld. In Israël was doelpuntenmaker Dego natuurlijk de grote man. Na een blessureperiode werd Dego gepasseerd door Nir Klinger, maar tegen Ajax mocht hij spelen. Die kans greep hij dus aan door beide treffers te maken. Als je dan ook nog bedenkt dat Dego in het Hebreeuws Welkom betekent, is het niet moeilijk te verzinnen met welke koppen de kranten in het beloofde land openden.

De vijf uur durende vlucht verliep geruisloos. Soepel doorkliefde de Dutchbird het luchtruim tussen Israël en Amsterdam. Om even over drie uur landde het toestel weer veilig en nadat de tassen van de bagageband waren geplukt stonden de regionale en plaatselijke televisiestations al klaar aan de andere kant van de deur. Trainer Ronald Koeman wilde er letterlijk niet te lang bij stilstaan en meehollend met de oefenmeester bestookten de verslaggevers hem met vragen. Maar ook de spelers werd naar de reacties gevraagd. Nigel de Jong: ,,We zijn verbitterd, want het is vervelend om met een nederlaag in Nederland terug te komen. Maar we hebben vertrouwen in de ploeg en in de trainer. We moeten op dezelfde voet doorgaan", aldus de verdediger voor de camera.

Wesley Sneijder treurde ook nog na. ,,We zaten al niet lekker in ons vel en dan komt dit erbij. Dit komt voor mij persoonlijk harder aan dan de 4-0-nederlaag in München", sprak de middenvelder tegen AT5. ,,Dit is zuur."

Toen de spelers buiten kwamen waar de vertrouwde bus al stond te wachten, motregende het toepasselijk. En dat was wel weer even wennen na een paar dagen hoogzomerse temperatuur. Ajax is terug, veilig en wel. De uitlooptraining die aanvankelijk voor vier uur op het programma stond, was geschrapt. De Ajacieden konden thuis de wedstrijd van zich afzetten. Vrijdag begint de tweedaagse voorbereiding voor het uitduel tegen Willem II, komende zondag om 12.30 uur in Tilburg.