Menu
Weer ruime zege Jong Ajax

Weer ruime zege Jong Ajax

Jong Ajax heeft vrijdagavond zijn derde zege op rij geboekt. Op Sportpark de Toekomst werd RKC Waalwijk met 4-1 verslagen dankzij doelpunten van Carel Eiting (2), Frenkie de Jong en Noussair Mazraoui. Jong Ajax is nu al elf wedstrijden op rij ongeslagen en blijft op een zeer verdienstelijke tweede plaats staan.

Trainer Marcel Keizer had ten opzichte van het duel met Almere City enkele wijzingen aangebracht in de basiself. Zo werd het verdedigingsduo nu gevormd door Heiko Westermann en Leon Bergsma, en kreeg Ezra Walian een kans in de spits. Noussair Mazraoui kon zijn veelzijdigheid etaleren op de linksbuitenpositie, terwijl Vaclac Cerny voldoende was hersteld van zijn rugblessure en als rechtsbuiten startte.

Overwicht
Jong Ajax startte minder flitsend dan tegen Almere, maar creëerde toch aardige kansen in de openingsfase. Zo kopte Walian rakelings naast na een afgemeten voorzet van Damil Dankerlui en had ook Westermann twee keer kunnen scoren met een kopbal.

RKC Waalwijk zette daar weinig tegenover, en probeerde wat via afstandsschoten die keeper Norbert Alblas niet konden verontrusten. Nadat Cerny en Abdelhak Nouri nog prima kansen hadden gemist brak Frenkie de Jong de ban door bij een scrimmage het laatste zetje te geven.

Na rust was het plotsklaps 1-1. Scheidsrechter Martens zag een handsbal van Bergsma en kende een penalty toe aan RKC die benut werd door Pieter Langedijk. Jong Ajax leek even van slag maar herpakte zich niet lang daarna, en na een (iets van richting veranderd) afstandsschot van Eiting stond het weer 2-1.

Wissels deren Jong Ajax niet
Met het oog op de wedstrijd van Ajax 1 tegen Roda JC werden Nouri en De Jong voortijdig naar de kant gehaald. En Cerny moest na een grove overtreding van Nieuwendaal met een blessure het veld verlaten. Ondanks de wisselingen bleef Jong Ajax de bovenliggende partij en had het kansen op meer, maar Sierhuis en Mazraoui misten kansen. Vlak voor tijd viel dan toch de beslissing, toen Jong Ajax al een tijdje bezig was met gallery play en Eiting wederom van afstand scoorde.Ook Mazraoui deed in de allerlaatste minuut nog een duit in het zakje toen hij oog in oog met de RKC-doelman niet twijfelde en mooi raak schoot. Keizer was tevreden met het resultaat en de uitvoering: ,,Het was iets degelijker dan afgelopen maandag. Toen scoorden we zes keer, maar kregen we ook drie tegendoelpunten. Daar hebben we van geleerd, we speelden iets gecontroleerder en voetbalden ook nog eens aardig. Prima."

De resultaten zijn prachtig, maar Keizer denkt aan een ander 'resultaat': ,,De jongens moeten uiteindelijk niet meer hier spelen, maar in de ArenA. En dat kan alleen door elke week zo te blijven spelen, met attractief voetbal. De spelers willen allemaal het hoogste." 

Door de overwinning staat Jong Ajax nu op 49 punten na 23 duels en blijft de achterstand op koploper VVV-Venlo, dat ook won, 4 punten. Maandag gaat Jong Ajax op bezoek bij Fortuna Sittard. 

Jong Ajax - RKC Waalwijk 4-1
(1-0), 38. De Jong 1-0, 48. Langedijk 1-1 (pen.), 59. Eiting 2-1, 86. Eiting 3-1, 90. Mazraoui 4-1

Opstelling Ajax: Norbert Alblas, Damil Dankerlui, Heiko Wetermann, Leon Bergsma, Mauro Savastano, Carel Eiting, Frenkie de Jong (60. Kaj Sierhuis), Abdelhak Nouri (60. Terry Lartey-Sanniez), Vaclav Cerny (66. Dani de Wit), Ezra Walian, Noussair Mazraoui

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Proshots/Jasper Ruhe