Menu
Weer verlies Jong Ajax

Weer verlies Jong Ajax

Jong Ajax is er maandagavond voor eigen publiek niet in geslaagd de tweede competitiezege van het seizoen te boeken. Jong sc Heerenveen versloeg de Amsterdammers met 3-0. Al na een minuut keek de formatie van John van den Brom tegen een achterstand aan, die niet meer ongedaan kon worden gemaakt.

John van den Brom kon voor deze derde thuiswedstrijd van Jong Ajax in de Beloftencompetitie beschikken over drie spelers uit de A-selectie: Juanfrán, Yannis Anastasiou en Olaf Lindenbergh. Ook Emmanuel Boakye, afgelopen week overgeheveld naar de A-selectie vanwege de vele blessures, speelde weer met de Beloften.

Na vier competitieronden nam Jong Ajax, normaal gesproken elk seizoen titelkandidaat, de beschamende twaalfde plaats in beslag. Van de vier wedstrijden wisten de talenten van Van den Brom slechts een wedstrijd te winnen. Tijd dus om voor eigen publiek weer orde op zaken te stellen. Jong sc Heerenveen won tot nu toe ook een wedstrijd, maar behaalde uit de overige drie telkens een punt, waardoor de Friezen voor aanvang op de negende plek stonden.

Maar de Ajacieden hadden nauwelijks tijd om orde op zaken te stellen, want het duel was nog geen minuut bezig of Heerenveen maakte het eerste doelpunt. De Friezen kregen een vrije trap mee, die Norregaard meteen langs Henrik Moisander wist te schieten. ,,Die tik kwamen we mentaal niet meer te boven", stelde Van den Brom na afloop. ,,Vanaf die eerste minuut, waar het al mis ging, liepen we achter de feiten aan."

Jong Ajax kwam inderdaad tot weinig kansen in de eerste helft. Anastasiou scoorde uit buitenspelpositie en schoot later vanuit de draai en van dichtbij naast. Eigenlijk was het Henrik Moisander die het het zwaarst te verduren kreeg. De jonge keeper bracht een aantal maal goed redding, maar leek een minuut voor rust voor de tweede maal gepasseerd. De kopbal spatte, gelukig voor de thuisploeg, op de lat uiteen. Van den Berg had toen uit de rebound moeten scoren, maar de speler van Heerenveen schoot van dichtbij recht in de handen van Moisander.

Van den Brom liet na rust Anastasiou achter in de kleedkamer, in de hoop dat Stanley Aborah voor meer gevaar kon zorgen. Maar het was niet de avond van Jong Ajax. Ruim tien minuten na de pauze werd André Hanssen aangespeeld, die vrij kon schieten en de voorsprong voor Heerenveen verdubbelde. Nog steeds had Ajax geen uitgespeelde kans gecreëerd. Wel werd de druk op het doel van Vandenbussche iets opgevoerd, maar de verdediging van Heerenveen liet geen steken vallen. Zo gebeurde het dat een aanval van Ajax van de linker- naar de rechterkant en weer naar links verliep zonder dat een doelpoging kon worden ondernomen. De inzet van Kalkhuis, die uiteindelijk een schot van de zijkant probeerde, ging naast.

Een kwartier voor tijd bracht Larsen de Amsterdammers de genadeklap toe. Weer uit een stilstaande situatie, een corner, viel een tegendoelpunt voor Ajax. Larsen kopte goed in en bepaalde de eindstand op 0-3. En alsof drie tegendoelpunten nog niet genoeg waren, moest Jong Ajax de wedstrijd ook nog met tien man uitspelen. Zeven minuten voor tijd maakte Juanfran een slaande beweging naar Steur en scheidsrechter Makkelie aarzelde niet. Hij hield de Spanjaard de rode kaart voor, die teleurgesteld richting kleedkamer vertrok.

,,We zijn geslacht door stilstaande situaties", concludeerde Van den Brom. ,,Als je alle tegengoals bekijkt zie je dat we veel wedstrijden hebben verloren door doelpunten die vielen uit standaardsituaties. We hebben daar vooraf op gehamerd. De komende week gaan we er maar weer mee aan de slag, we hebben nu even de tijd omdat we volgende week geen wedstrijd spelen. We moeten ten koste van alles proberen die tegendoelpunten te voorkomen."

Na vijf wedstrijden heeft Jong Ajax inmiddels vijftien tegentreffers moeten incasseren. ,,De afgelopen week hebben we goed getraind en leken we de negatieve spiraal te kunnen doorbreken. Maar helaas is dat niet terug te zien in de wedstrijd. We wilden wel, maar het ging niet. En als je niet als team speelt, want dat gebeurde niet vanavond, dan zie je dat we een heel matige ploeg hebben. Voetballen kunnen ze allemaal, alleen moet je samen winnen." De trainer weigert bij de pakken neer te gaan zitten. ,,Uiteindelijk komt het goed", verzekerde Van den Brom.