Menu
Weerbare Flemming heeft zin in het echte werk

Weerbare Flemming heeft zin in het echte werk

Jong Ajax neemt het vrijdagavond in de Jupiler League op tegen Cambuur Leeuwarden. De 19-jarige Zian Flemming reist met vertrouwen af naar Friesland. De veelzijdige aanvaller was topscorer in de voorbereiding namens Jong Ajax. ,,Het gaat nu pas écht beginnen.”

Acht weken voorbereiding zitten er inmiddels op voor het team van trainer Michael Reiziger. ,,Het zijn lekkere trainingen en we hebben een goede ploeg', begint Flemming. ,,Net zijn we nog even het krachthonk in gedoken. In vergelijking met vorig seizoen ben ik nu nog vaker op de club, dat bevalt heel goed."

Iedere thuiswedstrijd Ajax 1 aanwezig
Als kind van de club kent Flemming als geen ander het klappen van de zweep op de Toekomst. ,,Ik ben begonnen in de E1 en heb in negen jaar veel jongens zien komen en gaan. Het is begrijpelijk dat niet iedereen het kan redden, laatst keek ik naar een oude kampioensfoto en het viel me op dat er nog maar vijf van die jongens over zijn." Verbonden als hij is met de club, volgt Flemming al zijn hele leven Ajax 1. ,,Ik ben elke thuiswedstrijd aanwezig. En uiteraard zit ik bij alle uitwedstrijden met mijn familie voor de buis. Laatst trainden we samen met het eerste. Dan let je wel extra goed op iemand als Klaas Jan Huntelaar, die een groot voorbeeld voor mij was toen ik klein was."

Juichen met gebalde spieren
Voor Ajax onder 19 vond Flemming vorig seizoen 26 keer het net. De doelpunten werden altijd op kenmerkende wijze gevierd: met gebalde spieren. ,,Ik kijk graag naar mixed martial arts. Het inspireerde me ooit in het bijzonder toen ik zelf een lastige periode bij Ajax doormaakte. Toen ik weer eens een doelpunt maakte besloot ik dat op die wijze te vieren. Sindsdien is het er eigenlijk zo ingebleven. Het staat er eigenlijk voor dat ik altijd zal blijven knokken voor mijn kansen, in zeker zin toont dat ook mijn weerbaarheid aan.”

Het kenmerkende juichen van Zian Flemming, hier kort na een treffer tegen PSV O19.
Het kenmerkende juichen van Zian Flemming, hier kort na een treffer tegen PSV O19.

Mede door zijn scorend vermogen is de Amsterdammer voor Jong Ajax-trainer Michael Reiziger een interessante optie als diepe spits. Flemming is van origine een middenvelder en kan daar ook uit de voeten. ,,Het spelen als aanvallende middenvelder is natuurlijk anders. Je benadert het spel vanuit een heel ander perspectief. Als spits ben je toch meer een aanspeelpunt. Maar de knop omzetten is geen enkel probleem, ik speel waar het team me nodig heeft."

Omslagpunt
,,De jeugd is voorbij en je merkt dat je profvoetballer bent geworden. De stap van de jeugd naar de senioren is een groot omslagpunt natuurlijk. Ik heb het al ver geschopt en nu is het tijd om het als prof te laten zien.” In Cambuur Leeuwarden treft Jong Ajax vrijdag een geduchte tegenstander meent Flemming. ,,Ik verwacht wel dat zij bovenin gaan meespelen dit seizoen. Leuk om daar te spelen, Cambuur heeft een fanatieke aanhang. Het zou geweldig zijn om dat stadion stil te krijgen met een doelpunt.”

Lees ook: Noor Dennis Johnsen naar Ajax
Bekijk ook: Nihom: 'Tijd voor een echte wedstrijd'

Tekst: Ajax.nl/Lars Mulder
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees