Menu
Weerzien met vrienden voor Duarte

Weerzien met vrienden voor Duarte

Aanstaande zondag kan Ajax in het uitduel met Heracles Almelo voor de vierde maal op rij kampioen van Nederland worden. Voor Lerin Duarte zou dit echter zijn eerste landstitel betekenen. Toen Ajax op die memorabele 15 mei 2011 voor het eerst sinds lange tijd weer landskampioen werd, speelde Duarte nog in de Jupiler League voor Sparta Rotterdam.

In de tussentijd is veel gebeurd. Duarte maakte in de zomer van 2011 de overstap naar Heracles Almelo en zag zijn goede spel twee jaar later beloond worden met een transfer naar Ajax.
En nu, weer een jaar later, kan Duarte uitgerekend in het stadion van zijn oude club de kampioensschaal voor het eerst omhoog tillen. Een bijzondere wedstrijd dus voor de middenvelder: ,,Ik hoop op een mooie wedstrijd zondag, met twee ploegen die allebei voor de winst zullen gaan. Wij hebben nog één punt nodig voor de titel, maar Heracles heeft ook nog één punt nodig voor lijfsbehoud.”

Of een gelijkspel ook een goed resultaat zou zijn? ,,Achteraf misschien wel, dan zijn we allemaal tevreden. Ik heb nog wel wat contact gehad met enkele spelers van Heracles zoals Milano Koenders, Kwame Quansah en Jason Davidson. Maar vooraf gaan we natuurlijk, net als Heracles, voor de drie punten."

Of er een basisplaats inzit, is nog even afwachten. Duarte hoopt uiteraard wel op speelminuten: ,,Ik verheug me sowieso op de wedstrijd, het liefst in de basis, maar het zou fijn zijn als ik in ieder geval wat minuten kan maken.”

Lerin Duarte: ,,Ik verheug me op de wedstrijd tegen Heracles." Lerin Duarte: ,,Ik verheug me op de wedstrijd tegen Heracles."

Hoe kijkt Duarte eigenlijk terug op zijn eerste seizoen als Ajacied? ,,In het begin was het natuurlijk wel even wennen, maar toen ik de jongens van het team leerde kennen ging het eigenlijk steeds beter. Eigenlijk ging het goed, totdat ik geblesseerd raakte. Ik ben er lang uitgeweest, kwam weer terug, en raakte weer geblesseerd. Toen had ik een dip en moest ik keihard trainen om weer terug te komen in vorm. Nu gaat het eigenlijk wel weer goed.”

Duarte viel tijdens het Champions League-duel tegen AC Milan uit met een enkelblessure. Deze kwetsuur hield hem ruim anderhalve maand aan de kant. Een paar weken later ging het op de training weer mis: ditmaal raakte hij geblesseerd aan zijn rechterbovenbeen. Een flinke streep door de rekening van de 23-jarige Rotterdammer, die voor zijn blessure in elke wedstrijd zijn opwachting maakte.

Een vaste basisspeler is Duarte dan nog niet geworden, toch is zijn inbreng dit seizoen niet gering te noemen. Hij maakte zijn opwachting in 21 wedstrijden en liet daarin drie doelpunten noteren. In de thuiswedstrijd tegen AZ had hij met twee goals een belangrijk aandeel in de overwinning. Zijn persoonlijke hoogtepunt? ,,Mijn debuut in de Champions League, meteen in Camp Nou tegen FC Barcelona. Om zo’n belangrijke wedstrijd te spelen voor 80.000 toeschouwers was erg mooi om mee te maken.”

Voor volgend seizoen wil Duarte een definitieve gooi doen naar een basisplaats. Nieuw blessureleed kan hij daarbij niet gebruiken: ,,Mijn doel is om fit te blijven, dat is belangrijk. Goed in vorm komen, honderd procent fit, keihard trainen en dan voor die basisplaats gaan. Ik wil echt belangrijk voor het team gaan worden."

Maar eerst wacht zijn oude club Heracles, zondag. In de vijfde speelronde van dit seizoen speelde hij met Heracles nog mee in het competitieduel met ADO Den Haag. Acht maanden later is hij terug, als Ajacied, en hopelijk als landskampioen.


Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst