Menu
Weerzien oude bekenden in Oostenrijk

Weerzien oude bekenden in Oostenrijk

Op het trainingsveld van SSV Neustift vond deze week de hereniging plaats van het voormalige verdedigingsduo van AZ. Tussen 2010 en 2012 vormden Niklas Moisander (28) en Nick Viergever (24) samen het hart van de defensie in Alkmaar. Nu zijn ze opnieuw teamgenoten bij Ajax.

Er gingen vorige maand de nodige whatsappjes heen en weer tussen Zweden en Spanje. Vanaf zijn vakantieadres stuurde Moisander een felicitatie richting Viergever, die op zijn beurt zijn transfer naar Ajax op zich in liet werken op Ibiza. Na een zwaar seizoen met een haast oneindige reeks aan wedstrijden kwam de voormalig aanvoerder van AZ vlak voor zijn vakantie tot een akkoord over een meerjarig contract in Amsterdam. ,,Een slimme aankoop van Ajax”, taxeert Moisander desgevraagd. ,,Nick is snel, verdedigend sterk, kan goed opbouwen en is ook nog eens op meerdere posities inzetbaar. Bovendien heeft hij al aardig wat ervaring voor zijn leeftijd. Ik heb met veel plezier met hem samengespeeld bij AZ. Het is een goede, sobere jongen met heel veel potentie om een nog betere verdediger te worden.”

Terwijl Viergever zijn hoofd leegmaakte in de Spaanse zon was Moisander maar wat blij dat hij op dat moment nog een oefeninterland met Finland tegen Tsjechië kon spelen. De Fin kampte aan het einde van vorig seizoen met een knieblessure, waardoor hij het jaar aanvankelijk in de ziekenboeg zou afsluiten. ,,Het trainingskamp van Ajax in Indonesië kwam voor mij net te vroeg om nog wat speelminuten te maken. Gelukkig kon ik met Finse team uiteindelijk toch nog een wedstrijd spelen. Daardoor sluit je het seizoen toch net even anders af. Ik begon mijn vakantie met een veel beter gevoel.”

Niklas Moisander over de komst van Nick Viergever: ,,Een slimme aankoop van Ajax." Niklas Moisander over de komst van Nick Viergever: ,,Een slimme aankoop van Ajax."

Vanwege zijn interland met Finland had Moisander vorige week nog vakantie toen Viergever voor het eerst zijn opwachting in het shirt van Ajax maakte. In het eerste oefenduel met Putten was de kersverse Ajacied direct trefzeker. Een mooie opsteker na een week vol nieuwe ervaringen. ,,De spelers en staf van Ajax hebben me direct vanaf het begin goed opgevangen. Het voelt echt als een warm nest. Ik kreeg al vrij snel een welkomsbericht van Daley Blind en gelukwensen van mijn oude teamgenoten bij AZ. Dat zijn toch leuke dingen. Natuurlijk moest ik in het begin wel even wennen. Ik denk dat veel mensen dat wel herkennen als ze aan een nieuwe baan beginnen. Bij Sparta en AZ heb ik de afgelopen jaren de nodige ervaring opgedaan, maar het is toch allemaal even nieuw. Daardoor was zo’n eerste week best even spannend. Inmiddels voel ik me helemaal onderdeel van de groep.”

De hereniging met Moisander brengt bij Viergever oude herinneringen naar boven: ,,We hebben twee seizoenen het centrale verdedigingsduo bij AZ gevormd. Zowel binnen als buiten het veld konden we het goed met elkaar vinden. Toen hij in 2012 naar Ajax vertrok ben ik mijn oude maatje uiteraard op de voet blijven volgen. Het is mooi om te zien hoe Niklas de afgelopen twee seizoenen in Amsterdam gegroeid is. Hij is letterlijk met het niveau van Ajax meegegroeid. En ik heb de afgelopen dagen ook gemerkt dat hij verder is in de coaching. De vele topwedstrijden met Ajax en de duels in de UEFA Champions League hebben hem zichtbaar goed gedaan.”

Of de hernieuwde samenwerking tussen Moisander en Viergever net zo lang zal duren als in Alkmaar is de vraag. Moisander is aan zijn laatste contractjaar in Amsterdam begonnen. ,,Wat dat betreft is het nu misschien een beetje anders dan vorig jaar rond deze tijd. Maar ik hoef niet weg, want ik heb het uitstekend naar mijn zin bij Ajax. Als er deze zomer een club komt, ga ik wellicht kijken maar als er niets interessants voorbij komt blijf ik hier gewoon. Zo ga ik mentaal met deze voorbereiding om.” Viergever hoopt op zijn beurt in de voetsporen van Moisander te treden. ,,Het pad van Niklas is een mooi pad om te volgen. Het zou mooi zijn als ik hem op termijn kan opvolgen. Wanneer dat is? Zoiets hangt van veel factoren af. Ik richt me gewoon op mezelf en dan is het vervolgens aan de trainer om te bepalen wie er speelt.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst