Menu

Wees niet bang, durf te dromen

Freek de Jonge stuurde Ajax en zijn Ajacieden gisteren met een mooie boodschap op weg naar de feestdagen en de tweede helft van het seizoen. Staande op het biljart gaf Freek vooral de spelers van Ajax mee: Wees niet bang. Durf te dromen.

Dat dromen gold vooral voor Bettina van de Noord. Ajax Travel, de reisorganisatie die vanuit Ajax voor iedereen welke reisbestemming dan ook regelt, verlootte als bijzondere geste onder de aanwezigen op de Kerstborrel een intercontinentale Martinair-vliegreis voor twee personen naar een bestemming naar keuze. Bettina, al jaren achter de bar in de organisatie van Ruud Verschoor, mocht halverwege de avond over haar droombestemming gaan nadenken, nadat Ajax-coach Ronald Koeman onder het toeziend oog van Arie van Eijden haar uit de hoge hoed had getoverd.

De bijeenkomst kreeg vooral een bijzonder karakter omdat Arie van Eijden –zoals hij dat zo graag wilde- zijn complete Ajax-familie bij elkaar had. Niet alleen het kantoorpersoneel, maar ook de spelers en de vrijwilligers waren uitgenodigd. De manier waarop de Ajax-familie op De Toekomst verzameld was, leverde volgens Van Eijden het beste bewijs dat het imago van kil en zakelijk niet klopt.

Bij één man bleef Van Eijden uitvoerig stilstaan. En met recht. De 83-jarige cultuurbewaarder en vrijwilliger-in-hart-en-nieren Wim Schoevaart werd het afgelopen jaar uitgeroepen tot 'Vrijwilliger van het Jaar' en onderscheiden door de UEFA, de KNVB en het Internationaal Olympisch Comité. Van het IOC ontving Schoevaart een persoonlijke oorkonde met de handtekening van Juan Antonio Samaranch. En van Ajax kreeg hij; niks!

Want Wim Schoevaart, zo betoogde Arie van Eijden, heeft alles al. Tot en met het erelidmaatschap. Zelfs geen bloemen voor Schoevaart. En ook dat was met recht, want mevrouw Schoevaart houdt er niet van. In plaats daarvan nodigde Van Eijden Schoevaart uit om onder begeleiding van één van de dames van Ajax (Als je het maar netjes houdt, Wim) zijn eigen cadeau te gaan uitzoeken. Waarna de nog altijd zeer kwieke Schoevaart de microfoon greep om nog eens te onderstrepen dat professional, speler, vrijwilliger, wie of wat dan ook, Ajax wat hem betrof altijd één is.

Vervolgens beklom surprise guest Freek de Jonge het biljart. Aan de hand van Freek ging Ajax terug in de tijd naar exotische omzwervingen in China. Natuurlijk had hij alle lachers op zijn hand. Maar Freek zou Freek niet zijn als hij geen boodschap zou meegeven. Die boodschap in dichtvorm luidde: Wees niet bang. Durf te dromen. Waarmee bij Ajacied Freek de wens zeker een beetje vader van de gedachte was.