Menu
'Wees niet verlegen, voetballen!'

'Wees niet verlegen, voetballen!'

Het Amerikaanse hoofdkwartier van adidas was dinsdag het decor voor de tweede Ajax-clinic tijdens de trainingsweek in de VS. Een half elftal Ajacieden ontpopte zich tot ware trainers. Hoofdtrainer Frank de Boer zag hoe zijn spelers waardevolle voetballessen verzorgden.

,,Mijn naam is Jan en ik ben jullie trainer voor vandaag’’, stelt Jan Vertonghen zich telkens voor aan de groepjes die telkens rouleren. ,,En wat zijn jullie namen?’’ De Belg legt zich toe op de technische vaardigheden. Op andere delen van het speelveld zijn onder meer Miralem Sulejmani (dribbelen), Jeroen Verhoeven (afwerken) en Toby Alderweireld actief met de kids.

,,In ons public school system staat sport onder druk’’, vertelt Patty Goffe namens adidas America. Samen met de Major League Soccer en de Portland Timbers onderneemt adidas speciale projecten onder de noemer community soccer. Voetbal om de maatschappij van dienst te zijn. De US Soccer Foundation, America Soccer en vandaag ook AEGON streeft geen ander doel na en zijn ook nauw betrokken. Zaken als sportiviteit, winnaarsmentaliteit en uithoudingsvermogen komen ook buiten de krijtlijnen van pas. ,,We willen laten zien hoe sport past in de educatie. Bewegen is belangrijk. En voetbal is wat dat betreft simpel: gooi een bal op het veld en klaar.’’

Assistent-trainer Hennie Spijkerman stelde de Ajacieden die de clinic gaan verzorgen voor. Assistent-trainer Hennie Spijkerman stelde de Ajacieden die de clinic gaan verzorgen voor.

De Ajacieden groeien zichtbaar in hun trainersrol. Al was het best pittig om sommige voetballertjes bij de voetballes te houden. ,,Ze hebben een grote mond, maar op een leuke manier’’, legt Alderweireld het glimlachend uit. ,,Het enthousiasme is het allerleukst. Dit is een mooie manier om de kinderen in beweging te krijgen en te laten voetballen. De meeste hebben er ook naar uitgekeken om te trainen met een echte prof. Tenminste dat hebben sommigen me verteld.’’ Als de Belgische verdediger nauwelijks is uitgesproken, klinkt de stem van assistent-trainer Hennie Spijkerman over het veldje. De boodschap is helder; de groepjes mogen doorschuiven naar een nieuw vaardigheidsspel.

Mariano krijgt een exclusief voetballesje van Alderweireld. De 11-jarige Portlandian geniet met volle teugen. Niet zo gek ook, want de verdediger van Cruz Azul voetbalt drie jaar en werd elk jaar kampioen. Tweemaal op het veld en eenmaal in de zaal. De kampioen voelt zich thuis tussen de Nederlandse landskampioenen. ,,It was fun’’, vertelt het talentje. ,,Nu nog wat handtekeningen scoren. En morgen de wedstrijd tussen Timbers en Ajax met mijn vader bekijken.’’

Eerder op de dag sprak trainer Frank de Boer 52 coaches van U17- en U19-teams toe. De trainers uit de staat Oregon waren uitgenodigd door adidas en hoorden alles over de Ajax-filosofie. De uitleg over de jeugdopleiding en manier van voetballen deed het goed in de zaal vol trainers. Datzelfde gold ook voor de vertoonde hoogtepunten uit de kampioenswedstrijd Ajax - FC Twente. De hoofdtrainer kijkt samen met zijn assistent Danny Blind toe bij het hoofdkwartier van adidas.

,,Sta stil en dans op de bal’’, legt Vertonghen zijn ‘klasje’ uit. Terwijl hij zijn uitleg geeft, laat de verdediger zien wat hij verwacht. Een korte dribbel wordt afgebroken door afwisselend de linker- dan wel de rechtervoet op de bal te zetten. Het advies wordt gretig opgevolgd. De motoriek is bij sommige kinderen minder ontwikkeld dan bij de gast uit Europa; de wil om iets te laten zien is er niet minder om. Voor wie iets minder durft te laten zien, heeft Ajacied Aras Özbiliz een vaderlijk advies. ,,Don’t be shy, play soccer; wees niet verlegen, voetballen!’’

Bekijk donderdag op Ajax TV de reportage over de clinic

Tekst en foto's: Ajax.nl

Voorafgaand aan de clinic was er tijd voor een bezoek aan de adidas-shop. Voorafgaand aan de clinic was er tijd voor een bezoek aan de adidas-shop.
Trainer Frank de Boer verzorgde eerder een lezing voor een groep enthousiaste jeugdtrainers uit Oregon. Trainer Frank de Boer verzorgde eerder een lezing voor een groep enthousiaste jeugdtrainers uit Oregon.
Toby Alderweireld schenkt een jonge voetbal- en Ajax-fan een handtekening. Toby Alderweireld schenkt een jonge voetbal- en Ajax-fan een handtekening.
Miralem Sulejmani op dreef tijdens de clinic... Miralem Sulejmani op dreef tijdens de clinic...
... En vervolgens tijdens de afsluitende handtekeningensessie. ... En vervolgens tijdens de afsluitende handtekeningensessie.
De Ajacieden op het veld van adidas vereeuwigd met de jonkies uit Portland. De Ajacieden op het veld van adidas vereeuwigd met de jonkies uit Portland.