Menu
Weetjes Ajax - AC Milan

Weetjes Ajax - AC Milan

Ajax speelt dinsdagavond tegen AC Milan zijn tweede groepswedstrijd in de Champions League. Voorafgaand aan het duel in de ArenA een aantal feiten en weetjes over AC Milan en Ajax.

• Ajax en AC Milan stonden in het verleden tien keer tegenover elkaar in een officieel duel. De eerste ontmoeting was de Europa Cup I-finale in 1969. AC Milan won de finale in Madrid met 1-4. Ajax-aanvoerder Velibor Vasovic was destijds de maker van het enige Ajax-doelpunt in Ajax’ eerste Europa Cup I-finale. De laatste ontmoeting met AC Milan was op 26 november 2003 in de Amsterdam ArenA. Ajax verloor die Champions League-wedstrijd met 0-1.

• In totaal verloor Ajax 5 onderlinge officiële ontmoetingen van AC Milan. Ajax won 4 keer een officiële wedstrijd van de Rossoneri. Het enige gelijkspel tussen beide clubs stamt uit het seizoen 2002-2003. In de kwartfinale van de Champions League eindigde Ajax – AC Milan doelpuntloos: 0-0. Ajax kwam in zijn laatste vier Champions League-wedstrijden tegen AC Milan niet tot winst. De laatste drie duels gingen verloren, daarvoor werd eenmaal gelijkgespeeld. Steven Pienaar is tot nu toe de laatste Ajacied die wist te scoren tegen AC Milan.

• De mooiste overwinning op AC Milan boekte Ajax in de Champions League-finale van 1995. In het Ernst Happel Stadion veroverde Ajax zijn vierde Europa Cup/Champions League door met 1-0 te winnen. Patrick Kluivert punterde de bal in Wenen zes minuten voor tijd voorbij Milan-keeper Sebastiano Rossi. Danny Blind was toentertijd aanvoerder van Ajax. De Ajacied neemt vanavond plaats op de bank als assistent van hoofdtrainer Martin Jol.

• AC Milan opende de groepsfase van de huidige Champions League met een 2-0 overwinning op AJ Auxerre. Ex-Ajacied Zlatan Ibrahimovic scoorde beide treffers tegen de Fransen. Bij AC Milan is ook oud-Ajacied Clarence Seedorf nog altijd actief.

• Ajax ontmoette AC Milan in het seizoen 1994 – 1995 maar liefst drie keer. In de aanloop naar de finale won de ploeg van Louis van Gaal beide pouleduels met 2-0 van de Italianen. AC Milan, dat jaar gecoacht door Fabio Capello, speelde zijn thuiswedstrijd in de groep niet in Milaan. Na supportersrellen werd Milan – Ajax gespeeld in Stadio Nereo Rocco in Triëst.

• Ajax boekte op 16 januari 1974 zijn grootste overwinning op de roodzwarte ploeg uit Milan. Het tweede duel om de Europese Supercup werd met liefst 6-0 gewonnen. Een week eerder won Milan de ‘heenwedstrijd’ voor eigen publiek nog met 1-0. In het met slechts 15.350 toeschouwers bezette Olympisch Stadion trokken de Ajacieden dat verlies overtuigend recht door zesmaal toe te slaan. De doelpunten kwamen die avond van Jan Mulder, Piet Keizer, Johan Neeskens, John Rep, Gerrie Mühren (penalty) en Arie Haan.

Tekst en foto: Ajax.nl