Menu
Weetjes Ajax - ADO Den Haag

Weetjes Ajax - ADO Den Haag

Ajax neemt het zondagmiddag op tegen ADO Den Haag. In aanloop naar de laatste competitiewedstrijd van 2011 zet Ajax.nl een weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* Ajax en ADO speelden 37 eerder in competitieverband in Amsterdam tegen elkaar. Ajax won 29 maal, vijf keer werd het gelijk en drie duels gingen verloren.

* De laatste van de drie thuisnederlagen vond vorig seizoen plaats. Ajax verloor toen met 0-1 van ADO Den Haag, toen nog met oud-Ajacied John van den Brom als trainer.

* In 37 wedstrijden scoorde Ajax 103 keer. Den Haag zit onder het gemiddelde van een doelpunt per wedstrijd. Zij scoorden in totaal 32 maal op Amsterdamse bodem.

* De hoogste thuiszege van Ajax was op 21 maart 1982. De ploeg in topvorm won de ploeg met liefst 9-1. Wim Kieft scoorde drie doelpunten, Johan Cruijff wist het doel twee keer te vinden. De andere doelpunten kwamen op naam van Ling, Lerby, Vanenburg en Schoenaker.

* ADO Den Haag staat negende in de Eredivisie en is vier wedstrijden op rij ongeslagen. Vorige week won de ploeg op eigen veld van Heracles Almelo met 2-0 door doelpunten van Mike van Duinen en Lex Immers.

* Dmitry Bulykin speelde vorig seizoen nog voor ADO Den Haag. Voor de club uit de residentie scoorde de Rus in totaal 21 competitiedoelpunten.

Seizoen 2010 - 2011: Emanuelson in duel met Van den Bergh. Seizoen 2010 - 2011: Emanuelson in duel met Van den Bergh.

* Christian Supusepa staat dit seizoen regelmatig in de basis bij ADO Den Haag. Hij werd door Ajax opgeleid en maakte in de zomer van 2010 de overstap naar de residentie.

* Markante spelers die zowel voor ADO Den Haag als voor Ajax uitkwamen zijn Richard Knopper, John O’Brien, Hans Galjé en Mitchell Piqué.

* Alfons Groenendijk speelde ook voor beide clubs. Met Ajax won hij in 1992 de UEFA Cup. In 2006 keerde de middenvelder terug in Amsterdam als rechterhand van toenmalig trainer Henk ten Cate.

* Co Adriaanse was zowel bij Ajax als Den Haag als trainer in dienst. Bij Den Haag maakte hij furore met zijn hyperaanvallende systeem in de vorm van een Kerstboom.

* In de jaren zeventig gingen twee jonge talenten over van toen nog FC Den Haag naar Ajax: Tscheu La Ling en Johnny Dusbaba. In een elftal met ervaren spelers als Ruud Krol en Ruud Geels wonnen zij in 1977 de landstitel.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst