Menu
Weetjes Ajax - AJ Auxerre

Weetjes Ajax - AJ Auxerre

Ajax neemt het deze dinsdag vanaf 20:45 uur in de Champions League op tegen AJ Auxerre. In aanloop naar het duel zet Ajax.nl enkele weetjes over Ajax en de Franse club op een rij.

* Ajax en AJ Auxerre stonden tot nu toe zes keer tegenover elkaar in Europees verband. Ajax trof Auxerre twee keer eerder in de Champions League, de overige vier ontmoetingen waren duels in de UEFA Cup.

* Beide clubs ontmoetten elkaar voor het eerst op 3 maart 1993. In de kwartfinale van de UEFA Cup verloor Ajax die dag in Frankrijk met 4-2 van Auxerre. In het Olympisch Stadion had Ajax twee weken later niet genoeg aan de 1-0 overwinning.

* In het seizoen 1996-1997 speelden Ajax en Auxerre hun eerste Champions League-duels. Ajax won in Frankrijk met 1-0, terwijl Auxerre in de ArenA een 1-2 zege boekte.

* In het seizoen 2004-2005 troffen beide clubs elkaar voor het laatst, ditmaal in het toernooi om de UEFA Cup. Ajax won de thuiswedstrijd tegen de Fransen met 1-0, na een doelpunt van Maxwell. In het Stade Abbé-Deschamps verloor Ajax met 1-3. Het enige Ajax-doelpunt kwam die dag van Ryan Babel.

* Urby Emanuelson maakte in 2005 zijn debuut in de verloren uitwedstrijd tegen Auxerre. Ajacied Teemu Tainio was tijdens het debuut van Emanuelson basisspeler bij Auxerre. De Fin verdedigde tussen 1997 en 2005 de clubeer van Auxerre. Frank Verlaat speelde eerder ook bij Ajax en Auxerre.

* Na de nederlaag en uitschakeling in Auxerre legde Ronald Koeman zijn taken neer als Ajax-trainer. Danny Blind volgde Koeman op als hoofdtrainer van Ajax.

* Ajax bemachtigde dit seizoen tot nu toe één punt in de groepsfase van de Champions League. Tegenstander Auxerre is na twee nederlagen nog puntloos. Auxerre verloor met 2-0 van AC Milan en ging met 1-0 onderuit tegen Real Madrid. Ajax dankt het punt aan een 1-1 gelijkspel tegen AC Milan in de Amsterdam ArenA. Mounir El Hamdaoui verzorgde het enige Ajax-doelpunt tegen de Italianen.

Tekst en foto: Ajax.nl