Menu
Weetjes Ajax - AZ

Weetjes Ajax - AZ

Ajax en AZ staan zondag in competitieverband tegenover elkaar in de Amsterdam ArenA. In aanloop naar de Noord-Hollandse derby zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes van eerder ontmoetingen op een rij.

* AZ komt voor de 33e keer in competitieverband naar Amsterdam. Van de 32 eerdere ontmoetingen won Ajax er 27. Vier maal werd het gelijk. Slechts een keer won AZ.

* Afgelopen seizoen stond Ajax - AZ in het teken van de Giro 555-hulpactie. De shirts droegen het gironummer waarop geld kon worden gestort voor de slachtoffers voor de aardbeving in Haïti (zie op de foto oud-Ajacied Dennis Rommedahl). Ajax won de thuiswedstrijd met 1-0. Gregory van der Wiel maakte de enige, dus winnende treffer.

* De enige nederlaag leden de Ajacieden 31 jaar geleden. In het seizoen waarin AZ kampioen werd, verloor Ajax met 1-2. Edo Ophof bracht Ajax nog op 1-0. Kurt Welzl en Pier Tol schoten de Alkmaarders naar de winst.

* De grootste overwinning van Ajax werd op 8 februari 1970 gerealiseerd. Toen werd er met 8-1 gewonnen. Een speler scoorde niet een maar twee zuivere hattricks: Johan Cruijff. In de tweede helft scoorde hij 3 doelpunten in vier minuten tijd.

* In de jaren tachtig zorgde Ajax ook voor een schutterfestijn. De ploeg won toen met 8-2. De helft van de productie kwam op naam van het duo John Bosman & Marco van Basten.

* Op 19 oktober 2002 won Ajax met 6-2 van AZ. Iedereen die in dat duel scoorde, deed dat dubbel. Voor Ajax scoorden Jari Litmanen , Mido en Nourdin Boukhari allen twee keer. Voor AZ was Kenneth Perez de dubbele doelpuntenmaker.

* In de wedstrijd van 19 oktober 2002 maakte Nigel de Jong zijn debuut. Drie seizoenen had het toenmalige talent weer een opvallende rol. In april 2005 scoorde De Jong twee keer. Ajax won toen met 4-2.

* Op 1 november 2003 maakten Ajax en AZ er een enorm spektakel van. AZ, toen onder leiding van Co Adriaanse kwam tweemaal op voorsprong door Perez. Ajax won uiteindelijk met 3-2 dankzij een strafschop van Tomás Galásek.

* Perez scoorde voor AZ vaak tegen Ajax. De Deen deed dat ook andersom. Op 13 januari 2008. Toen won Ajax met 6-1. De treffer van AZ werd gemaakt door Ari, tegenwoordig spelend voor Spartak Moskou, de komende tegenstander van Ajax in de Europa League.

* Vorig seizoen won Ajax met 1-0 van AZ. Het was de eerste wedstrijd na de winterstop. Gregory van der Wiel was de matchwinner.

* Frank de Boer was ooit ook matchwinner tegen AZ. Op 28 augustus 1996. Opvallend feit: In de net geopende Arena was het de allereerste wedstrijd die niet onder een sterrenhemel werd gespeeld, maar onder een dichtgeschoven dak.

Tekst en foto: Ajax.nl