Menu
Weetjes Ajax  - AZ

Weetjes Ajax - AZ

Ajax neemt het woensdagavond vanaf 20:45 uur op tegen AZ. In aanloop naar het bekerduel in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een aantal weetjes over ontmoetingen tussen Ajax en AZ op een rij.

* In de Amsterdam ArenA won AZ nog nooit. De laatste zege die AZ in Amsterdam boekte dateert van 18 oktober 1980.

* Op 15 oktober 2011 bleef de laatste onderlinge ontmoeting onbeslist. Na Ajax-treffers van Miralem Sulejmani en Theo Janssen eindigde het competitietreffen in 2-2.

* De Ajacieden knokten zich die avond knap terug van een 0-2 achterstand na treffers van Brett Holman en Roy Beerens.

* Ajax speelde de laatste twintig minuten met tien man na rood (2 keer geel) voor Eyong Enoh.

* Rechtsback Ruben Ligeon maakte tegen de Alkmaarders zijn officiële debuut in Ajax 1.

* Doelman Jasper Cillessen maakte dezelfde wedstrijd zijn competitiedebuut als Ajacied. Eerder keepte de goalie al in het bekerduel bij v.v. Noordwijk.

* Sinds 1981 hield AZ in competitieverband slechts drie keer een punt over op bezoek bij Ajax. Op 10 december 2006 haalden de Alkmaarders voor het eerst in 25 jaar een gelijkspel (2-2) in Amsterdam. Twee seizoenen geleden eindigde Ajax – AZ in 1-1.

* Ook afgelopen seizoen was de bekerwedstrijd Ajax – AZ voor beide clubs het laatste officiële treffen van het jaar.

Ruben Ligeon maakte in de laatste editie van Ajax - AZ (2-2) zijn debuut in Ajax 1. Ruben Ligeon maakte in de laatste editie van Ajax - AZ (2-2) zijn debuut in Ajax 1.

* Op 23 december 2011 schakelde Ajax AZ uit in het bekertoernooi door met 1-0 te winnen. Miralem Sulejmani nam de enige en dus beslissende treffer voor zijn rekening. In deze bekerwedstrijd tegen AZ maakte Ajax-trainer Frank de Boer zijn thuisdebuut als coach van Ajax.

* Omdat de officiële keepersshirts van AZ-keeper Sergio Romero werden afgekeurd door de scheidsrechter werd vlak voor de aftrap een shirt gekocht bij sportzaak Decathlon naast de ArenA. Romero keepte vervolgens een bekerwedstrijd in een blauw T-shirt zonder sponsor, spelersnaam of rugnummer.

* AZ is halverwege het seizoen 2011-2012 de koploper in de Eredivisie. De Alkmaarders zijn daarmee winterkampioen en staan vijf punten voor op Ajax.

* In de historie droegen veel spelers zowel het shirt van Ajax als dat van AZ. John Bosman, Olaf Lindenbergh, Kenneth Perez, Joey Didulica en Ronald Spelbos zijn daar enkele voorbeelden van.

* In de huidige selectie verruilde Kolbeinn Sigthórsson na het voorbije seizoen AZ voor Ajax.

* AZ en Ajax hervatten de competitie in januari met een onderlinge ontmoeting. Op 22 januari treffen beide clubs elkaar in Alkmaar.

* Ajax is dertig keer landskampioen geworden; AZ twee keer. In 1981 en 2009 vierden de Alkmaarders de titel. In 1996 en 1998 werd AZ kampioen van de Eerste Divisie.

Tekst: Ajax.nl
Foto´s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (kopfoto), Gerard van Hees (foto midden)