Menu
Weetjes Ajax - AZ

Weetjes Ajax - AZ

Ajax en AZ strijden donderdagavond om een plek in de kwartfinale van de KNVB beker. In aanloop naar de laatste wedstrijd van 2010 zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes van eerder (beker)ontmoetingen op een rij.

* In bekerverband stonden Ajax en AZ vijf keer eerder tegenover elkaar. Opvallend is dat Ajax in geen van de voorgaande ontmoetingen binnen 90 minuten tot winst kwam.

* Drie keer troffen Ajax en AZ elkaar in de bekerfinale. De balans van die finales is in het voordeel van AZ. Alleen in 2007 versloeg Ajax de club uit Alkmaar. De enige andere keer dat Ajax in de beker van AZ won, was er een verlenging nodig om naar de halve finale te mogen. Dat was op 13 maart 1974.

* De bekerfinale in 2007 eindigde in de reguliere speeltijd in 1-1, waarna Ajax uiteindelijk na strafschoppen won. In de penaltyreeks leidde Maarten Stekelenburg uiteindelijk de bekerwinst in. Doordat hij een strafschop van Ryan Donk stopte, kon Edgar Davids vervolgens de winnende penalty binnenschieten.

* Van de huidige Ajax-selectie waren Maarten Stekelenburg, Urby Emanuelson en Gregory van der Wiel er in 2007 bij tijdens de bekerfinale tegen AZ. Ook Demy de Zeeuw was destijds van de partij, weliswaar toen nog in het shirt van AZ.

Edgar Davids in duel met Demy de Zeeuw tijdens de bekerfinale van 2007. Edgar Davids in duel met Demy de Zeeuw tijdens de bekerfinale van 2007.

* Sinds 1981 hield AZ in competitieverband slechts twee keer een punt over op bezoek bij Ajax. Op 10 december 2006 haalden de Alkmaarders voor het eerst in 25 jaar een gelijkspel (2-2) in Amsterdam. Twee seizoenen geleden eindigde Ajax - AZ in 1-1.

* De provincie Noord-Holland is koploper als het om kampioenschappen in de Eredivisie gaat. Liefst 44 keer ging de landstitel sinds het seizoen 1897-1898 naar deze provincie. De 29 kampioenschappen van Ajax leveren hieraan verreweg de grootste bijdrage. AZ (2) en HFC Haarlem (1) vullen het totaal samen met RAP, HFC, De Volewijckers, RCH en DWS verder aan. Zuid-Holland behaalde tot dusver 38 landstitels, Noord-Brabant 27.

* Net als Demy de Zeeuw heeft ook Mounir El Hamdaoui van de huidige Ajax-selectie een verleden bij AZ. Lorenzo Ebecilio, die onlangs tegen Vitesse zijn debuut voor Ajax maakte, speelde in het verleden in de jeugdopleiding van AZ.

* Scheidsrechter Ruud Bossen floot Ajax dit seizoen een keer eerder. In de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo had de ervaren arbiter de leiding bij de met 1-4 gewonnen wedstrijd.

* Eerder dit seizoen ging Ajax in de competitie onderuit tegen AZ. Op bezoek in Alkmaar was de kampioen van 2009 met 2-0 te sterk voor Ajax. De return in de competitie staat op 6 maart 2011 gepland. Die middag komt AZ opnieuw naar de ArenA.

* Vorig seizoen speelde AZ ook tegen Ajax in de beker. Het ging hier echter niet om het eerste elftal, maar om Jong Ajax. De Beloften van toenmalig trainer Pieter Huistra verloren in Alkmaar, na verlenging, met 2-0. Uiteindelijk werd AZ door Feyenoord uitgeschakeld. Ook Ajax kwam Feyenoord uiteindelijk in de beker tegen. In de dubbele bekerfinale won Ajax met 2-0 en 1-4.

Tekst en foto's: Ajax.nl

Dennis Rommedahl in actie tijdens de vorige editie van Ajax - AZ (competitie). Dennis Rommedahl in actie tijdens de vorige editie van Ajax - AZ (competitie).