Menu
Weetjes Ajax - De Graafschap

Weetjes Ajax - De Graafschap

Ajax neemt het deze zondag vanaf 14:30 uur op tegen De Graafschap. In aanloop naar het duel zet Ajax.nl enkele weetjes over Ajax - De Graafschap op een rij.

* De Graafschap deed donderdagavond goede zaken in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. De Superboeren wonnen het duel met 3-0 en gaven de laatste plek in de Eredivisie over aan Excelsior.

* Degradatie maakte De Graafschap in 2003, 2005 en 2009 reeds mee en wil het ditmaal uiteraard voorkomen. Twee seizoenen geleden promoveerde de club weer naar de Eredivisie. De matige prestaties in het huidige seizoen kostten Andries Ulderink zijn baan. Richard Roelofsen is de huidige trainer van de ‘zebra’s’.

* Ajax verstevigde deze week zijn koppositie in de Eredivisie. Woensdag werd sc Heerenveen met 5-0 verslagen. De Amsterdamse voorsprong op naaste belager AZ bedraagt inmiddels drie punten.

* Eerder dit seizoen had Ajax het niet bepaald lastig met De Graafschap. In Doetinchem opende Ajax de competitie op 7 augustus 2011 met een 1-4 overwinning. Na de openingstreffer van Ted van de Pavert, stelden Miralem Sulejmani (2 treffers), Derk Boerrigter en Theo Janssen de zege alsnog veilig.

* Ajax-captain Jan Vertonghen moest dat duel nog aan zich voorbij laten gaan wegens een liesblessure. De Belg bezocht het duel in Doetinchem als toeschouwer. Boerrigter bekroonde die middag zijn competitiedebuut als Ajacied met een treffer.

* Afgelopen seizoen leverde de thuiswedstrijd tegen De Graafschap Ajax een 2-0 overwinning op. Mounir El Hamdaoui en Siem de Jong maakten de treffers.

Derk Boerrigter luisterde zijn competitiedebuut als Ajacied eerder dit seizoen bij De Graafschap op met een doelpunt. Derk Boerrigter luisterde zijn competitiedebuut als Ajacied eerder dit seizoen bij De Graafschap op met een doelpunt.

* De grootste uitslag ooit tegen De Graafschap werd in het seizoen 1981-1982 behaald. Ajax won onder leiding van trainer Kurt Linder met 9-1 van de Superboeren. Gerald Vanenburg scoorde in dit duel twee keer.

* Ajax-trainer Frank de Boer liet vrijdag al weten dat Gregory van der Wiel en Derk Boerrigter een basisplaats krijgen in het duel met de Achterhoekers. De verdediger en aanvaller vierden tegen sc Heerenveen hun rentree na maanden durend blessureleed.

* Ajax versloeg De Graafschap bij de start van het vorige seizoen ook al met klinkende cijfers: 0-5. Onder voormalig Ajax-trainer Martin Jol tekende ex-Ajacied Luis Suarez op de Vijverberg voor een hattrick.

* Ajax verloor in de historie slechts twee keer van de Superboeren. In de seizoenen 1973-1974 en 1975-1976 verzuimde Ajax te winnen in Doetinchem. In 1973 verloor het team onder leiding van Bob Haarms met 1-0. In 1976 verloor Ajax met 2-1. Wel werden de thuiswedstrijden in die twee seizoenen ruimschoots gewonnen met 4-0 en 3-0.

* De clubmascotte van De Graafschap is een zebra en heet Guus. De mascotte is vernoemd naar Guus Hiddink, de bekendste oud-speler van De Graafschap.

* In de historie van beide clubs droegen verschillende spelers de tenues van Ajax en van De Graafschap. Enkele van de bekendsten zijn: Siem de Jong, Sonny Silooy, Dick Schoenaker, Olaf Lindenbergh, Klaas Jan Huntelaar, Rydell Poepon, Peter van Vossen en Jason Culina.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst en Gerard van Hees (boven)