Menu
Weetjes Ajax - Excelsior

Weetjes Ajax - Excelsior

Ajax neemt het vanaf 20:45 uur op tegen Excelsior. In aanloop naar het competitieduel in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een aantal weetjes over ontmoetingen tussen Ajax en Excelsior op een rij.

* Excelsior wacht na 16 Eredivisieontmoetingen met Ajax in Amsterdam nog steeds op zijn eerste overwinning. De 16 eerdere duels eindigden in 15 zeges voor Ajax en 1 gelijkspel, met een totaal doelsaldo van 60-7.

* Dat ene gelijkspel stamt uit februari 2007, toen Excelsior na een vroege achterstand terugvocht tot een 1-2 voorsprong. Nog voor rust tekende Klaas-Jan Huntelaar voor de gelijkmaker (2-2). De 1-0 kwam van Edgar Davids en dat was de laatste Eredivisietreffer uit zijn loopbaan.

* Vorig seizoen won Ajax op 24 april 2011 met 4-1 van Excelsior en kreeg daarmee de titel in eigen hand. Ebecilio scoorde 2x, Eriksen en De Jong verzorgde de andere 2 goals.

Marco van Basten scoorde in 1983 twee maal tegen Excelsior, 2-1. Marco van Basten scoorde in 1983 twee maal tegen Excelsior, 2-1.

* Op 25 november 1972 won Ajax met 8-0 van Excelsior. Johan Cruijff tekende voor een hattrick en maakte zijn eerste goal al in de eerste minuut van de wedstrijd. Johnny Rep scoorde 2 maal en ook Arnold Mühren en Arie Haan troffen doel voor Ajax. Aad de Mos maakte een eigen doelpunt bij Excelsior.

* Ajax is voor het eerst sinds november 1992 – januari 1993 zonder winst in 4 thuisduels in de Eredivisie op rij. De ploeg boekte zijn laatste thuiszege op 26 augustus tegen Vitesse (4-1). De club was nog nooit in 5 thuisduels op rij zonder winst.

* Ajax-invallers hebben dit seizoen al 7 keer gescoord, daarmee leidt Ajax voor FC Twente en AZ (5 goals door invallers).

* Excelsior maakte de minste doelpunten dit seizoen: 8. Alle andere clubs maakten er minstens 12.

* Leen van Steensel is clubtopscorer van Excelsior met 2 treffers.

* 15 spelers kwamen ooit uit voor zowel Ajax als Excelsior. Enkele namen uit het rijtje; Winston Bogarde, Wim Meutstege, Marvin Zeegelaar, Mounir El Hamdaoui en Sjaak Storm.


Tekst en foto's: Ajax.nl