Menu
Weetjes Ajax - Excelsior

Weetjes Ajax - Excelsior

In aanloop naar Ajax - Excelsior zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen tussen Ajax en Excelsior op een rij. De Ajacieden kunnen zich zondag revancheren voor het 2-2 gelijkspel eerder dit seizoen bij Excelsior (foto).

* Ajax heeft dit seizoen tot nu toe 99 doelpunten gemaakt in alle officiële wedstrijden. De honderdste officiële Ajax-treffer ligt wellicht tegen Excelsior binnen handbereik.

* Ajax - Excelsior wordt vandaag voor de negentiende keer gespeeld. Van de achttien eerder gespeelde edities betrof het vijftien keer een officieel duel in de Eredivisie.

* In het seizoen 1990 - 1991, troffen Ajax en Excelsior elkaar voor de eerste en enige keer in het nationale bekertoernooi. De Ajacieden wonnen die wedstrijd in de tweede bekerronde met 5-0. De resterende twee wedstrijden buiten de competitie om betroffen een duel in de Hoofdklasse A en een vriendschappelijke ontmoeting.

* De allereerste editie van Ajax - Excelsior werd gespeeld in de Hoofdklasse A. De Amsterdammers wonnen op 27 mei 1956 met 4-0.

* Ajax won 17 van de 18 thuiswedstrijden tegen de Rotterdammers. De grootste thuisoverwinning op Excelsior dateert uit het seizoen 1972 - 1973. De Ajacieden van trainer Stefán Kovács wonnen die dag met maar liefst met 8-0.

Edgar Davids scoorde in het seizoen 2007-2008 in de thuiswedstrijd tegen Excelsior. Edgar Davids scoorde in het seizoen 2007-2008 in de thuiswedstrijd tegen Excelsior.

* Ajax - Excelsior bleef één keer onbeslist. Op 18 februari 2007 werd het 2-2 in de Amsterdam ArenA. Edgar Davids en Klaas Jan Huntelaar scoorden die dag namens Ajax. In de ArenA vielen alle goals voor rust.

* De tot nu toe laatst gespeelde editie van Ajax - Excelsior leverde de Amsterdammers een 4-0 overwinning op. In het seizoen 2007 - 2008 wist Huntelaar de latere Ajacied Ronald Graafland tweemaal te verslaan. De overige Ajax-treffers kwamen van Urby Emanuelson en Leonardo.

* Ajax kwam dit seizoen op bezoek bij Excelsior niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Op Rotterdamse voetbalgrond kwamen de Ajacieden met 2-0 achter, maar bezorgden Mounir El Hamdaoui en Jan Vertonghen de Amsterdammers alsnog een punt: 2-2.

* Excelsior staat na 31 speelrondes in de Eredivisie op de zestiende plek. De Rotterdammers verloren in deze competitie achttien duels. Tegenover de acht overwinning, speelde Excelsior vijfmaal gelijk.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst