Menu
Weetjes Ajax - FC Groningen

Weetjes Ajax - FC Groningen

In aanloop naar Ajax - FC Groningen zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen tussen Ajax en de Groningers op een rij.

* Ajax – FC Groningen staat in de Eredivisie voor de 32ste keer op het programma. Van de voorgaande 31 edities won Ajax 22 keer, won FC Groningen twee keer en werd het zeven keer gelijk.

* Vorig seizoen boekte Ajax thuis een overtuigende 3-0 overwinning op FC Groningen. Jan Vertonghen nam twee doelpunten voor zijn rekening en ook Siem de Jong was trefzeker.

* FC Groningen won op 3 mei 1994 voor het laatst in Amsterdam. Het werd 0-2 door doelpunten van Harris Huizingh en Ronald Hamming. Ajax had het kampioensfeest nog in de benen. Sindsdien is Ajax thuis al veertien wedstrijden ongeslagen tegen Groningen.

* Op 6 januari 1974 won Ajax, onder meer door drie treffers van Johan Neeskens, thuis met 9-0 van FC Groningen. Het is de grootste nederlaag van de noorderlingen in de Eredivisie.

* De confrontatie in Groningen in de eerste speelronde van dit seizoen eindigde in een 2-2 gelijkspel. Een 0-2 voorsprong voor Ajax door twee goals van Mounir El Hamdaoui was niet voldoende voor Ajax om drie punten te pakken. Tim Matavz en Nicklas Pedersen zorgden voor de Groningse goals.

Mounir El Hamdaoui scoorde twee maal tegen FC Groningen in speelronde 1 van dit seizoen. Mounir El Hamdaoui scoorde twee maal tegen FC Groningen in speelronde 1 van dit seizoen.

* Mounir El Hamdaoui is twee goals verwijderd van zijn 100ste competitietreffer in Nederland (Ere- en Eerste Divisie).

* Het doelsaldo in de vijf Eredivisiewedstrijden van Ajax onder Frank de Boer in de Amsterdam ArenA is nu 12-0. Daarmee is de trainer de eerste coach van Ajax in de laatste 25 jaar die de nul houdt in zijn eerste vijf thuiswedstrijden in de Eredivisie.

* Rasmus Lindgren speelde tussen 2005 en 2008 82 Eredivisiewedstrijden in Groningse dienst, waarin hij vier doelpunten maakte.

* Eyong Enoh (4 gele kaarten), Aras Özbiliz (4) en Rasmus Lindgren (4) staan op scherp. Jan Vertonghen keert terug van een schorsing.

* Luciano Da Silva en Maikel Kieftenbeld zijn voor deze editie van Ajax - FC Groningen geschorst. Bij de gasten staan Dusan Tadic (4), Fredrik Stenman (4), Andreas Granqvist (4), Jonas Ivens (4) en Tim Sparv (4) op scherp.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst