Menu
Weetjes Ajax - FC Twente

Weetjes Ajax - FC Twente

In aanloop naar de kampioenswedstrijd Ajax - FC Twente zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen van Ajax en Twente op een rij. Bijzonderheid: Ajax speelt dit seizoen voor de derde keer tegen FC Twente om een prijs.

* Ajax trof FC Twente vorige week zondag in de finale van de KNVB beker. In een enerverende wedstrijd in De Kuip trok Twente aan het langste eind. Ajax nam een 0-2 voorsprong, maar zag de Tukkers gauw terugkomen in de tweede helft. In de laatste minuten van de tweede verlenging scoorde Marc Janko de 3-2.

* Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Eredivisie dat de competitie op de laatste speeldag wordt beslist in een onderling duel tussen de nummers een en twee.

* Ajax speelt dit seizoen voor de derde keer tegen FC Twente om een prijs. In het begin van het seizoen speelde Ajax om de Johan Cruijff Schaal tegen de Tukkers. Vorige week zondag speelden de twee elftallen om de KNVB beker en vandaag strijden zij om het landskampioenschap.

Vorige week zondag speelde Ajax tegen FC Twente om de KNVB beker. Vorige week zondag speelde Ajax tegen FC Twente om de KNVB beker.

* Ajax treft FC Twente vandaag voor de 102e keer. Ajax won tot dusver 61 keer van de Tukkers. Twintig wedstrijden werden verloren en twintig gelijkgespeeld.

* Het is een keer eerder voorgekomen dat de competitie tussen de nummers een en twee op de laatste speeldag niet is beslist. In seizoen 1959-1960 speelden Ajax en Feyenoord in de laatste speelronde tegen elkaar. Beiden teams hadden hetzelfde aantal punten en doelpunten. De wedstrijd eindigde onbeslist en er volgde een beslissingswedstrijd. Ajax won met 5-1 en veroverde de landstitel.

* Ajax heeft in totaal vijftien keer gespeeld tegen FC Twente in de Amsterdam ArenA. De Amsterdammers wonnen tien keer, speelden drie keer gelijk en verloren slechts tweemaal.

* Ajax won in het seizoen 2003-2004 voor het laatst de landstitel. Met topspelers als Zlatan Ibrahimovic, Maxwell, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder in de gelederen, eindigde Ajax op de eerste plek met zes punten voorsprong op nummer twee PSV.

* FC Twente heeft vandaag aan een gelijkspel genoeg om de landstitel te veroveren. Ajax moet daarentegen gewoon winnen.

* De Amsterdam ArenA is voor het laatste thuisduel van seizoen 2010-2011 al een maand uitverkocht. Ruim 51.000 toeschouwers zijn vanmiddag getuige van de kampioenswedstrijd en de kersverse winnaar van de Eredivisie.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Gerard van Hees/Ajax.nl