Menu
Weetjes Ajax - Feyenoord

Weetjes Ajax - Feyenoord

Ajax neemt het zondagmiddag vanaf 12:30 uur op tegen Feyenoord. In aanloop naar het competitieduel in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een aantal weetjes over ontmoetingen tussen Ajax en Feyenoord op een rij.

* Ajax en Feyenoord speelden voor het eerst tegen elkaar in Amsterdam in 1922. Het werd destijds 2-0 voor Ajax. Hein Delsen en Ko van der Vlis scoorden in die eerste Klassieker op Amsterdamse bodem.

* De laatste ontmoeting tussen Ajax en Feyenoord werd afgelopen seizoen in Amsterdam gespeeld. In zijn eerste Klassieker als trainer van Ajax coachte Frank de Boer zijn elftal naar een 2-0 overwinning. Toby Alderweireld en Miralem Sulejmani (uit een penalty) maakten vorig seizoen de doelpunten.

* Ajax - Feyenoord is tot nu toe 58 keer gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 32 van die eerder gespeelde ontmoetingen. Feyenoord slaagde erin om 12 ontmoetingen buitenshuis te winnen. Veertien keer bleef Ajax - Feyenoord onbeslist.

Toby Alderweireld hielp zijn ploeg in de laatste editie van Ajax - Feyenoord met een fantastische uithaal aan een 1-0 voorsprong. Toby Alderweireld hielp zijn ploeg in de laatste editie van Ajax - Feyenoord met een fantastische uithaal aan een 1-0 voorsprong.

* De grootste overwinning op Feyenoord behaalde Ajax in 1983. In september van dat jaar won Ajax met 8-2. Marco van Basten scoorde drie keer.

* De laatste keer dat Feyenoord Ajax in Amsterdam van scoren hield was op 28 oktober 1978. Het bleef toen 0-0.

* De laatste keer dat Feyenoord Ajax versloeg in de ArenA was op 28 augustus 2005. Feyenoord won toen met 1-2.

* Als slotstuk van het seizoen 2009 - 2010 werden er in de slotfase van het voetbaljaar twee Klassiekers gespeeld als bekerfinale. Ajax won de eerste bekerfinalestrijd in de ArenA met 2-0. Siem de Jong sloeg namens de thuisploeg toe in de zesde en zevende speelminuut. Twee weken later stelde Ajax de beker veilig door in de Kuip met 4-1 te winnen. Siem de Jong sloeg opnieuw tweemaal toe. Ook Luis Suarez scoorde tweemaal.

* Ajax-trainer Frank de Boer speelde zijn eerste Klassieker op 13 november 1988. In De Kuip wonnen de Amsterdammers met 1-2. Dennis Bergkamp en Bryan Roy bezorgden de Ajacieden een 0-2 voorsprong. Oud-Ajacied Martin van Geel redde tien minuten voor tijd de eer voor de Rotterdammers.

* Er zijn veel spelers die zowel het shirt van Ajax als het tenue van Feyenoord hebben gedragen. Enkele bekende voorbeelden zijn: Johan Cruijff, Henk Groot, Theo van Duivenbode, Wim Jansen, Ruud Geels, Tscheu-la Ling, Ronald Koeman, Keje Molenaar, Dean Gorré, Eddy Pieters Graafland, Arnold Scholten, Rob Witschge, Peter van Vossen en Denny Landzaat.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees