Menu
Weetjes Ajax - Heerenveen

Weetjes Ajax - Heerenveen

Ajax neemt het woensdagavond vanaf 19:00 uur op tegen sc Heerenveen. In aanloop naar het competitieduel in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een aantal weetjes over ontmoetingen tussen Ajax en Heerenveen op een rij.

* Tot nu toe speelde Ajax achttien thuiswedstrijden tegen sc Heerenveen in de Eredivisie. Dertien keer won Ajax, drie duels gingen verloren en twee keer eindigde Ajax - Heerenveen in een gelijkspel.

* De eerste keer dat Ajax en sc Heerenveen elkaar in competitieverband in Amsterdam troffen was op 24 april 1991. Ron Willems, Michel Kreek en Dennis Bergkamp (twee keer) stelden die dag een 4-0 overwinning veilig.

* De laatste editie van Ajax - Heerenveen eindigde in een ruime zege voor Ajax. Op 22 november 2009 won Ajax met 5-1 van de Friezen. Demy de Zeeuw (twee keer), Luis Suarez, Marko Pantelic en Ismail Aissati verzorgden de Ajax-treffers. Goran Popov scoorde tegen.

* Drie seizoenen geleden speelde Ajax drie keer in eigen stadion tegen sc Heerenveen. Op 28 augustus 2007 pakte Ajax de winst in de competitie (4-1). Op 31 oktober 2007 versloeg de ploeg van toenmalig trainer Adrie Koster de Friezen in het bekertoernooi met 3-1 en ook in de play-offs was Ajax dat seizoen te sterk: 3-1.

* Op 11 april 1998 boekte Ajax de grootste overwinning in competitieverband op sc Heerenveen. Coach Morten Olsen zag zijn elftal met 7-2 winnen dankzij doelpunten van Ronald de Boer, Shota Arveladze (3), Sunday Oliseh, Michael Laudrup en Jari Litmanen.

Lindgren was er in het seizoen 2007-2008 ook al bij. Lindgren was er in het seizoen 2007-2008 ook al bij.

* Op 1 mei 1994 was Ajax - sc Heerenveen de kampioenswedstrijd. Ajax won het duel in het Olympisch Stadion met 2-1. Twee ronden voor het einde van het seizoen waren de Amsterdammers al kampioen van Nederland. Frank Rijkaard en Stefan Pettersson scoorden namens Ajax. Gertjan Verbeek scoorde één minuut voor het einde tegen.

* De meest doelpuntrijke editie van Ajax – sc Heerenveen werd gespeeld op 10 november 1993. De uitslag van die bekerwedstrijd was 8-3. In het Olympisch Stadion scoorden Finidi George en Stefan Pettersson allebei twee keer. Frank de Boer, Ronald de Boer, John van den Brom en Dan Petersen scoorden de overige Ajax-treffers. Carlo l’Ami was dat seizoen de keeper van Heerenveen. De ervaren oud-doelman is nu keeperstrainer bij Ajax.

* Er zijn verschillende spelers die zowel Ajax als Heerenveen op hun cv hebben staan. Gerald Sibon speelde voor beide clubs. Miralem Sulejmani speelde voordat hij naar Ajax kwam voor Heerenveen. Verder speelden onder meer ook Tom Sier, Ole Tobiasen, Klaas Jan Huntelaar, Hans Vonk, Sjaak Storm, Hennie Meijer, Erik Regtop, Danny Hesp en Richard Knopper wedstrijden voor beide clubs.

* In 1993 was Ajax - sc Heerenveen de bekerfinale. In De Kuip versloeg Ajax de Friezen met 6-2. Marc Overmars was twee keer trefzeker in de finale. Edgar Davids, Stefan Pettersson, Dan Petersen en Dennis Bergkamp verzorgden de resterende doelpunten.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst