Menu
Weetjes Ajax - Heracles

Weetjes Ajax - Heracles

In aanloop naar Ajax - Heracles Almelo zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen tussen Ajax en Heracles op een rij.

* Ajax en Heracles Almelo troffen elkaar 21 keer eerder in competitieverband. Daarvan won Ajax 15 keer, verloor Ajax drie keer en speelde ook drie keer gelijk.

* Drie keer won Ajax met zeven treffers verschil van de Heracles Almelo. Op 6 oktober 1963 werd het 7-0 en op 15 september 1985 eindigde de onderlinge ontmoeting in 8-1. De laatste keer dat
Heracles zo´n soort afstraffing kreeg was in hetzelfde seizoen op 9 maart 1986.

* De laatste keer dat Heracles met een punt uit de Amsterdam ArenA vertrok, was op 3 februari 2009. Toen maakte het Ajax van trainer Marco van Basten een 0-2-achterstand ongedaan door doelpunten van Miralem Sulejmani en Luis Suarez.

* De laatste nederlaag tegen Heracles Almelo was tijdens een wedstrijd in het - toen nog Amstel Cup geheten - bekertoernooi op 28 november 1996. In Almelo verloor Ajax met 1-0 door een doelpunt van Smeets.

* Heracles Almelo is twee keer kampioen van Nederland geworden. In 1927 en 1941. Bovendien werden ze drie keer kampioen van de Eerste Divisie; in 1962, 1985 en 2005.

In het seizoen 2007 - 2008 nam John Heitinga afscheid voorafgaand aan Ajax - Heracles. In het seizoen 2007 - 2008 nam John Heitinga afscheid voorafgaand aan Ajax - Heracles.

* De beste prestatie die Heracles Almelo boekte in de Eredivisie was vorig seizoen. Toen eindigde de club uit Overijssel als zesde.

* Op dit moment staat Heracles Almelo negende in de Eredivisie met 37 punten uit 28 wedstrijden. Het doelsaldo is licht positief: 52 doelpunten voor en 48 tegen.

* Als Mark Looms vanmiddag in actie komt, is dat zijn 292ste (!) competitiewedstrijd voor Heracles Almelo. De linksback heeft dit seizoen al drie doelpunten gemaakt. Nooit eerder was hij in één voetbaljaargang zo trefzeker voor zijn club.

* Looms is evenwel niet de meest ervaren Heraclied. Dat is Antoine van der Linden, die liefst 325 competitieduels speelde. Van der Linden speelde in Nederland voor Sparta, Emmen, Groningen en dus Heracles. Zijn buitenlands avontuur leidde hem langs Swindon Town en Marítimo Funchal.

* Heracles Almelo telt een aantal spelers die in de Ajax-jeugdopleiding hebben gezeten. Darl Douglas, Marko Vejinovic (toen nog Matic geheten), Glynor Plet, Ben Rienstra en Kwame Quansah hebben korte of langere tijd bij Ajax gevoetbald. Quansah is de enige van dit vijftal die in het eerste heeft gespeeld. Hij debuteerde tien jaar geleden in het betaald voetbal tijdens de wedstrijd NEC - Ajax op 1 april 2001.

* Bij Ajax mist Jan Vertonghen de wedstrijd wegens een schorsing. Hij kreeg uit bij ADO Den Haag zijn vijfde gele kaart van het seizoen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees