Menu
Weetjes Ajax - Independiente

Weetjes Ajax - Independiente

In aanloop naar de oefenwedstrijd Ajax - Independiente zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen tussen Ajax en Argentijnse tegenstanders op een rij.

* Ajax en Independiente delen een kleine, maar bijzondere historie. Ajax speelde in september 1972 twee wedstrijden om de Wereldbeker tegen Independiente. De heenwedstrijd eindigde in 1-1, de return in het Olympisch Stadion eindigde in een 3-0 zege voor Ajax.

* Sjaak Swart herinnert zich de wedstrijd uit 1972 nog goed. ,,Er lagen toen in de rust vijf spelers van ons op een brancard. Onder wie Johan Cruijff en ik. Ze deden echt alles in het veld: ze sloegen en het was een keihard gevecht'', vertelde ‘Mister Ajax’ eerder deze week op Ajax.nl.

* Net als Ajax heeft Independiente twee keer de Wereldbeker voor clubteams gewonnen. Ajax was in 1972 (ten koste van Independiente) en 1995 de beste van de wereld. De Argentijnen hebben de Wereldbeker in 1973 en 1984 gewonnen.

* Ajax speelde zes jaar geleden voor het laatst tegen een Argentijnse tegenstander. Boca Juniors was op 31 juli 2005 te gast in de Amsterdam ArenA. Ajax verloor de wedstrijd op het Amsterdam Tournament met 0-1 van de Zuid-Amerikanen.

Sjaak Swart veroverde met Ajax op 28 september 1972 de Wereldbeker ten koste van Independiente. Sjaak Swart veroverde met Ajax op 28 september 1972 de Wereldbeker ten koste van Independiente.

* De nieuwe aanwinsten Theo Janssen en Kolbeinn Sigthórsson zijn zondagmiddag voor het eerst als Ajacied in de Amsterdam ArenA te bewonderen. Als speler van FC Twente en AZ kwamen ze uiteraard al eerder in actie in de ArenA.

* De wedstrijd tegen Independiente is voor Ajax de voorlaatste oefenwedstrijd van de voorbereiding. Woensdagavond 3 augustus speelt Ajax tegen Dream Team Van der Sar in de ArenA.

* Independiente is net als Ajax al meer dan honderd jaar oud. De Argentijnse topclub werd op 1 januari 1905 opgericht.

* In de loop der jaren heeft Independiente vele bekende spelers voortgebracht. Sergio Agüero, Gabriël Milito en Diego Forlán droegen in het verleden het shirt van ‘Los Diablos Rojos’

* Ajax begint de competitie zondag 7 augustus met een uitwedstrijd tegen De Graafschap. De aftrap op de Vijverberg is om 14:30 uur. Een week later (14 augustus) staat de eerste thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen op het programma. De kaartverkoop is inmiddels gestart.

* Independiente is 14-voudig Argentijns kampioen. Daarmee staat Ajax’ tegenstander op ruime achterstand van recordhouder River Plate (33 titels). Independiente werd in 2002 voor het laatst kampioen.

* De wedstrijd tegen Independiente wordt op een gloednieuwe grasmat gespeeld. Na alle evenementen tijdens de zomerperiode (Toppers, Sensation, Take That) start kampioen Ajax het seizoen op een nagelnieuw veld.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst en beeldarchief Ajax