Menu
Weetjes Ajax - Manchester United

Weetjes Ajax - Manchester United

Ajax neemt het deze donderdag vanaf 19:00 uur in de UEFA Europa League op tegen Manchester United. In aanloop naar het duel zet Ajax.nl enkele weetjes over Ajax en Manchester United op een rij.

* Manchester United werd in 1878 opgericht onder de naam Newton Heath. Pas in 1902 werd de club omgedoopt tot ‘Manchester United’ Bijnaam van de club uit Manchester is The Red Devils.

* Ajax en Manchester United kwamen elkaar pas een keer tegen in officieel verband. In het UEFA Cup-toernooi van het seizoen 1976-1977 werden de Ajacieden in de eerste ronde uitgeschakeld.

* Op 15 september 1976 won Ajax de heenwedstrijd in het Olympisch Stadion met 1-0. Ruud Krol tekende voor de enige treffer. Twee weken later won Manchester voor eigen publiek met 2-0

* Ajax en Manchester United speelden wel negen vriendschappelijke duels tegen elkaar. Ajax won 6 ‘friendlies’. Twee duels gingen verloren en een duel eindigde onbeslist

* Sir Alex Ferguson is al sinds november 1986 hoofdtrainer/manager van Manchester United. De Schot zwaait dus al 25 jaar lang de scepter bij de grootmacht uit Manchester. Het duel met Ajax is Fergusons 258e Europese wedstrijd in dienst van de Red Devils

Ajax en Manchester United troffen elkaar onder meer in 2002 op het Amsterdam Tournament. Ajax en Manchester United troffen elkaar onder meer in 2002 op het Amsterdam Tournament.

* In die lange reeks Europa Cup-duels won Manchester United onder meer 2 keer de Champions League (in 1999 en 2008). Manchester United won ook in 1986 de belangrijkste Europese beker voor clubs.

* In 1991 werd de toenmalige Europese beker voor bekerwinnaars veroverd met een overwinning op het FC Barcelona van Johan Cruijff. De finale in de Rotterdamse Kuip eindigde in een 2-1 zege voor de Engelsen.

* Afgelopen seizoen verloor Manchester United de Champions League-finale van FC Barcelona. In het Wembley Stadium werd het 3-1 voor de Catalanen. Wayne Rooney maakte de enige treffer voor de kansloze Mancunians.

* Met de verloren finalestrijd tegen Barcelona besloot Edwin van der Sar afgelopen seizoen in dienst van United zijn actieve carrière als doelman.

* Sir Alex Ferguson en Frank de Boer kwamen in hun actieve carrière als speler allebei uit voor Glasgow Rangers FC

* In het verleden speelden verschillende (oud-)Ajacieden voor Manchester United. Naast Edwin van der Sar vertegenwoordigden ook Jesper Olsen, Arnold Mühren en Jaap Stam beide clubs op het allerhoogste niveau.

* De ex-Ajacieden Olsen en Mühren droegen het shirt van The Red Devils in de jaren tachtig. Mühren werd in 1985 vanuit Manchester teruggehaald naar Ajax door trainer Johan Cruijff. De begaafde linkspoot moest de jonge Ajax-selectie aan routine en ervaring helpen.

Tekst en foto's: Ajax.nl

Ryan Giggs trof met zijn Red Devils Ajax ook in 2006 op het Amsterdam Tournament. De Welshman moet wegens een enkelblessure vanavond verstek laten gaan. In de return is Giggs er, mogelijk, wel bij tegen Ajax. Hij kan dan zijn 900ste wedstrijd spelen in dienst van United. Ryan Giggs trof met zijn Red Devils Ajax ook in 2006 op het Amsterdam Tournament. De Welshman moet wegens een enkelblessure vanavond verstek laten gaan. In de return is Giggs er, mogelijk, wel bij tegen Ajax. Hij kan dan zijn 900ste wedstrijd spelen in dienst van United.