Menu
Weetjes Ajax - NAC Breda

Weetjes Ajax - NAC Breda

Ajax neemt het deze donderdag vanaf 20:45 uur op tegen NAC Breda. In aanloop naar het bekerduel met de Bredanaars zet Ajax.nl enkele weetjes over Ajax en de Bredase club op een rij.

* Ajax speelde eerder dit seizoen al een thuiswedstrijd in de competitie tegen NAC Breda. Ajax won dat duel met 3-0. Op 16 oktober 2010 verzorgden Jan Vertonghen, Mounir El Hamdaoui en Luis Suarez de Ajax-treffers.

* Ajax - NAC stond die zaterdagavond ook in het teken van de eerste Ajax-reünie voor oud-spelers. De reünie werd mede georganiseerd door hoofdsponsor AEGON. Vanuit een speciaal tribunevak keken bijna 150 voormalig eerste elftalspelers naar de wedstrijd.

* Mido maakte in de laatste Ajax - NAC zijn rentree in de Amsterdam ArenA. De Egyptenaar is inmiddels alweer vertrokken bij Ajax.

* Ajax boekte in het seizoen 2009-2010 een royalere zege op NAC. Het werd dat jaar maar liefst 6-0. Dario Cvitanich scoorde drie keer. Luis Suarez, Jan Vertonghen en ex-Ajacied Kennedy maakten de overige treffers.

* De 6-0 overwinning op NAC in het seizoen 2009-2010 was tevens de 700ste thuiszege van Ajax in de Eredivisie. Voormalig Ajacied Marko Pantelic maakte in de wedstrijd tegen NAC zijn debuut voor Ajax.

* In het seizoen 1972-1973 verloor Ajax in de tweede ronde van de KNVB beker van NAC. De latere winnaar van het bekertoernooi versloeg Ajax na strafschoppen. De Bredase formatie won in dat jaar voor het eerst in de historie (en tot nu toe ook de enige keer) de ‘zilveren dennenappel’.

Eerder dit seizoen won Ajax van NAC. In de ArenA werd het 3-0, mede door een goal van Luis Suarez. Eerder dit seizoen won Ajax van NAC. In de ArenA werd het 3-0, mede door een goal van Luis Suarez.

* Zlatan Ibrahimovic maakte in een thuiswedstrijd tegen NAC volgens de Ajax-supporters het mooiste Ajax-doelpunt aller tijden. In augustus 2004 bekroonde de Zweed een fantastische slalom door de NAC-defensie met een treffer. Kort na het maken van die treffer verruilde Ibrahimovic Ajax voor Juventus.

* Het Rat Verlegh Stadion van NAC is vernoemd naar Antoon Verlegh. De speler van NAC en het Nederlands elftal werd geroemd om zijn behendigheid en haast sluwe spel. Vandaar dat ‘Mister NAC’ de bijnaam ‘Rat’ kreeg.

* Met sterspeler Antoon ‘Rat’ Verlegh in de gelederen kende NAC een glorieperiode in het voetbaljaar 1920-1921. In dat jaar won NAC won dat seizoen de enige landstitel.

* NAC werd opgericht op 19 september 1912. Ajax is ouder. De Amsterdammers vieren op 18 maart hun 111e verjaardag.

* Aan het begin van het seizoen 1968-1969 won Ajax met 8-1 van NAC. Dit is de grootste uitslag ooit tegen de Brabanders.

* Bij NAC Breda zijn onder meer de oud-Ajacieden Robbert Schilder, Leonardo en Milano Koenders selectiespelers.

* In het verleden voetbalden meer spelers voor zowel Ajax als NAC. Enkele van de bekendsten zijn: Ruud Geels, Johnny Dusbaba, Kofi Mensah en Youssouf Hersi.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/ Gerard van Hees

Ajax - NAC stond op 16 oktober 2010 ook in het teken van de eerste Ajax-reünie voor oud-spelers. Ajax - NAC stond op 16 oktober 2010 ook in het teken van de eerste Ajax-reünie voor oud-spelers.