Menu
Weetjes Ajax - NEC

Weetjes Ajax - NEC

Ajax neemt het zondagmiddag vanaf 14:30 uur op tegen NEC. In aanloop naar het competitieduel tussen de regerend landskampioen en de Nijmegen Eendracht Combinatie zet Ajax.nl een elftal weetjes op een rij.

*Op 5 november 1967 speelden Ajax en NEC hun eerste onderlinge wedstrijd in de Eredivisie. Ajax won de wedstrijd met maar liefst 9-1. Johan Cruijff was die middag topscorer met drie treffers. Rinus Michels was trainer van Ajax.

* Ook op 16 november 1975 was sprake van een doelpuntenregen tijdens Ajax - NEC: 6-3. Willy Brokamp en Arno Steffenhagen scoorden die dag twee keer. Wim Suurbier en Ruud Geels maakten het zestal Ajax-goals compleet.

* Ajax en NEC incasseerden allebei 30 goals in de afgelopen 21 competitieduels. Het verschil zit hem vooral in het aantal gemaakte doelpunten. Bij Ajax staat de teller op 51 treffers. NEC scoorde tot dusver pas 20 keer. Alleen Excelsior en De Graafschap scoorden minder.

* Ryan Koolwijk en Lasse Sch√łne kwamen dit seizoen alle 21 competitieduels voor NEC in actie. Bij Ajax zijn er drie spelers waarbij de teller op 21 staat. Kenneth Vermeer, Christian Eriksen en Vurnon Anita kwamen tot dusver alle competitieduels in actie.

* Danny Hesp is een van de vele spelers die zowel voetbalde bij Ajax als NEC. Onder meer ook Desmond Gemert, Piet Hamberg, Youssouf Hersi, Edo Ophof verdedigden de eer van beide clubs.

Andy van der Meyde in duel met Rob Wielaert tijdens NEC - Ajax op 11 mei 2003. Andy van der Meyde in duel met Rob Wielaert tijdens NEC - Ajax op 11 mei 2003.

* Ex-Ajacied Johan Neeskens was tussen 2000 en 2004 trainer van de Nijmegen Eendracht Combinatie.

* Klaas Jan Huntelaar maakte op 15 januari 2006 zijn debuut als Ajacied tegen NEC. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Markus Rosenberg scoorde die middag de enige Ajax-treffer.

* Dennis Bergkamp en Stefan Pettersson waren op 7 oktober 1990 in topvorm tegen NEC. In de Meer werd het 7-0. Bergkamp en Pettersson scoorden beide drie keer. Aron Winter nam de zevende treffer voor zijn rekening.

* NEC, dit seizoen onder leiding van Alex Pastoor, wist Ajax nog nooit te verslaan in Amsterdam.

* Vorig seizoen eindigde Ajax - NEC in 1-1. Mido opende een kwartier voor de tijd de score. Twee minuten later bepaalde Bram Nuytinck de eindstand op 1-1.

* Eerder dit seizoen eindigde NEC - Ajax in een 0-3 zege voor Ajax. Miralem Sulejmani (2x) en Davy Klaassen maakten op 27 november 2011 de doelpunten in Nijmegen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst