Menu
Weetjes Ajax - NEC

Weetjes Ajax - NEC

Ajax neemt het zaterdagavond in de Amsterdam ArenA op tegen NEC. De statistieken zijn goed. De club uit Nijmegen wist nog nooit te winnen in Amsterdam. Ajax.nl zet een aantal weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* Op 5 november 1967 speelden Ajax en NEC hun eerste onderlinge wedstrijd in de Eredivisie. Ajax won de wedstrijd met maar liefst 9-1. Nooit wonnen de Amsterdammers met grotere cijfers van de Nijmegenaren. Johan Cruijff was die middag topscorer met drie treffers. Rinus Michels was trainer van Ajax.

* Ook op 16 november 1975 was sprake van een doelpuntenregen tijdens Ajax – NEC. De Ajacieden scoorden zes keer. De gasten uit Nijmegen plaatsten daar ‘slechts’ drie treffers tegenover: 6-3. Willy Brokamp en Arno Steffenhagen waren de Ajacieden die die dag twee keer scoorden. Wim Suurbier en Ruud Geels scoorden een keer.

* Danny Hesp is een van de vele spelers die zowel voetbalde bij Ajax als NEC. Onder meer ook Desmond Gemert, Piet Hamberg, Youssouf Hersi, Edo Ophof verdedigden de eer van beide clubs.

Een duel tussen twee ex-Ajacieden in 2004. Rafael van der Vaart en NEC-speler Rob Wielaert. Een duel tussen twee ex-Ajacieden in 2004. Rafael van der Vaart en NEC-speler Rob Wielaert.

* Oud-Ajacied Johan Neeskens was tussen 2000 en 2004 trainer van de Nijmegen Eendracht Combinatie.

* Klaas Jan Huntelaar maakte op 15 januari 2006 zijn debuut als Ajacied tegen NEC. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Markus Rosenberg scoorde die middag de enige Ajax-treffer.

* Dennis Bergkamp en Stefan Pettersson waren op 7 oktober 1990 in topvorm tegen NEC. In de Meer werd het 7-0. Bergkamp en Pettersson scoorden beide drie keer. Aron Winter nam de zevende treffer voor zijn rekening.

* De Nijmeegse formatie, dit seizoen onder leiding van Wiljan Vloet, wist Ajax nog nooit te verslaan in Amsterdam.

* Vorig seizoen versloeg Ajax NEC in eigen huis met 3-0. Luis Suarez, Siem de Jong en Mitchell Donald troffen doel.

* Luis Suarez moet Ajax - NEC vanaf de tribune toekijken. De aanvoerder van Ajax is geschorst, evenals Rasmus Lindgren.

* Ajax heeft in de afgelopen 16 competitieduels 31 punten gehaald. NEC heeft 19 punten uit evenzoveel duels en staat daarmee twaalfde.

* In de huidige selectie van de Nijmegenaren hebben John Goossens en Nathaniel Will een verleden bij Ajax.

Tekst en foto's: Ajax.nl