Menu
Weetjes Ajax - Olympique Lyon

Weetjes Ajax - Olympique Lyon

Ajax speelt over een paar uur de eerste UEFA Champions Leaguewedstrijd van het seizoen. De tegenstander is de Franse ploeg Olympique Lyon. Ajax.nl zette enkele wetenswaardigheden op een rij.

* Ajax speelt vanavond de eerste thuiswedstrijd in de UEFA Champions League tegen Olympique Lyon. De Amsterdammers plaatsten zich direct voor het hoofdtoernooi, de Fransen schoven FC Rubin Kasan in de play-offs aan de kant. Na een 3-1-zege in Lyon en het 1-1-gelijkspel in Rusland bereikte Olympique Lyon de groepsfase.

* Dit seizoen plaatste Lyon zich voor de twaalfde opeenvolgende keer voor de groepsfase van de Champions League.

* De beste prestatie in de Champions League leverde Olympique Lyon in 2009-2010. Toen reikte de Franse formatie tot de halve finale. Daarin werd de ploeg uitgeschakeld door Bayern München.

* Op drie dagen na is het precies negen jaar geleden dat Ajax het Champions Leagueseizoen 2002-2003 opende tegen Olympique Lyon. Ajax won dat duel met 2-1 dankzij twee goals van Zlatan Ibrahimovic. De tegengoal kwam van Anderson.

Maxwell in actie tijdens de laatste uitgave van Ajax - Olympique Lyon (2002). Maxwell in actie tijdens de laatste uitgave van Ajax - Olympique Lyon (2002).

* Ook in de return in Lyon zegevierde Ajax in 2002. Dankzij goals van Steven Pienaar en Rafael van der Vaart kwam de ploeg van trainer Ronald Koeman ongeschonden uit de strijd en wist toen al dat het zou overwinteren in Europa.

* Bij Olympique Lyon staat Hugo Lloris op doel. Hij is tevens de eerste doelman van het Franse nationale elftal. De 24-jarige doelman incasseerde in de acht EK-kwalificatieduels slechts drie tegentreffers. Alleen Italië doet het beter met slechts een tegengoal.

* Olympique Lyon moet het hoogstwaarschijnlijk nog stellen zonder Lisandro Lopez. De trefzekere spits liep in de competitiewedstrijd tegen Montpellier een enkelblessure op.

* Olympique Lyon werd zeven keer Frans kampioen. De titels volgde elkaar van 2002 tot 2008 op.

* Bij de Franse ploeg staat clubicoon Remí Garde als trainer voor de groep. Garde speelde tussen 1987 en 1993 145 competitieduels voor Olympique.

*Afgelopen weekeinde won Olympique Lyon met 1-2 bij Dijon. De gasten van vanavond nemen daardoor de tweede plaats in op de ranglijst van de Ligue 1, achter Montpellier dat uit vijf duels twaalf punten heeft. Lyon volgt op een puntje achterstand.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst