Menu
Weetjes Ajax - PAOK

Weetjes Ajax - PAOK

Ajax en PAOK Saloniki delen een rijke historie. Voorafgaand aan de eerste ontmoeting met de Grieken een tiental feiten feitjes over PAOK en de Griekse tegenstanders die Ajax ooit trof.

* Ajax speelde twee keer eerder vriendschappelijk tegen PAOK Saloniki. De club uit Thessaloniki kwam in februari 1973 tegen Ajax uit. Het vriendschappelijke duel eindigde in 1-1. In augustus 1988 nam Ajax deel aan het toernooi van Olympiakos Piraeus en trof PAOK voor de tweede keer. Ajax verloor toen met 4-2.

* PAOK stond in de historie acht keer tegenover een andere Nederlandse club (4x PSV, 2x AZ en 2x sc Heerenveen). De Grieken wonnen slechts een duel.

* Ajax trof in 1998 voor het laatst een Griekse club in een officiële wedstrijd. Toen wonnen de Amsterdammers onder leiding van trainer Morten Olsen met 2-0 van Olympiakos Piraeus.

* Sinds invoering van betaald voetbal in Griekenland speelt PAOK op het hoogste niveau in de Griekse competitie. Dat zijn inmiddels 52 seizoenen. Daarmee schaart de club zich in een illuster rijtje naast AEK Athene, Olympiakos Piraeus en Panathinaikos.

* Ajax speelde in seizoen 2005-2006 voor het laatst in de Champions League. In de tweede ronde van het kampioenenbal verloren de Amsterdammers – na een 2-2 gelijkspel in de thuiswedstrijd – met 1-0 van Internazionale.

* PAOK speelt de thuiswedstrijden in het Toumba Stadium in Thessaloniki. Het stadion heeft 28.701 plaatsen.

* De erelijst van de Griekse tegenstander bestaat uit twee landskampioenschappen (in 1976 en 1985) en vier nationale bekers (1972, 1974, 2001 en 2003). Opvallend is dat PAOK maar liefst zestien keer in de finale heeft gestaan van de Griekse beker.

* Voormalig Ajacied Arie Haan coachte PAOK van 1994 tot 1995 en in 1999.

* Naast PAOK zijn er in Thessaloniki vijf andere voetbalclubs (Iraklis, Aris, Apollon Kalamaria, Thermaikos en Makedonikos) actief in het betaald voetbal. Schiereiland Attika heeft maar liefst 21 betaald voetbalclubs.

* PAOK sloot het seizoen 2009-2010 af met een derde plek in de Griekse competitie. Panathinaikos werd landskampioen. Olympiakos eindigde als runner-up.

Kom naar Ajax - PAOK!

Voor Ajax - PAOK, in de derde kwalificatieronde voor de Champions League, zijn nog kaarten beschikbaar. Voorafgaand aan Ajax - PAOK is stadionverkoop. Per ClubCard is het mogelijk een toegangsbewijs te kopen.

Koop nu je kaarten voor Ajax - PAOK!