Menu
Weetjes Ajax - Real Madrid

Weetjes Ajax - Real Madrid

Ajax neemt het dinsdagavond vanaf 20:45 uur op tegen Real Madrid. In aanloop naar het Champions League-duel in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een aantal weetjes over ontmoetingen tussen Ajax en Real Madrid op een rij.

• Ajax en Real Madrid stonden zeven keer eerder tegenover elkaar in een officiële wedstrijd. Alle keren vonden die ontmoetingen plaats op het hoogste Europese niveau (Europa Cup I / Champions League).

• Ajax heeft thuis nog nooit verloren van Real Madrid. Van de drie thuisduels met de ‘Koninklijke’ eindigden twee duels in een overwinning. In 1973 en 1995 won Ajax in Amsterdam van Real Madrid. De eerste ontmoeting in 1967 eindigde in een gelijkspel.

• Naast de zeven officiële duels troffen Ajax en Real Madrid elkaar in het verleden ook vijf keer in oefenwedstrijden. De balans van de vriendschappelijke duels slaat in het voordeel van Ajax uit. Drie keer won Ajax, twee keer was Real Madrid de sterkste.

Gerrie Mühren (9) maakte in 1973 de winnende goal op bezoek bij Real Madrid. Tevens maakte hij die avond de onvergetelijke hooghoudactie. Gerrie Mühren (9) maakte in 1973 de winnende goal op bezoek bij Real Madrid. Tevens maakte hij die avond de onvergetelijke hooghoudactie.

• De tweede halve finale in de Europa Cup I in het seizoen 1972–1973 staat voor altijd in het collectieve Ajax-geheugen gegrift. Real Madrid moest op 25 april 1973 in het eigen Estadio Santiago Bernabéu een 2-1 achterstand goedmaken. Twee weken eerder in Amsterdam scoorden de Ajacieden Barry Hulshoff en Ruud Krol. Pirri deed op de valreep iets terug namens de Madrilenen. Uit de return zal het achteloze balletje hooghouden van Gerrie Mühren alle Ajax-supporters altijd bijblijven. Naast de onvergetelijke hooghoudactie maakte Mühren ook de enige en winnende treffer van de avond.

• Een andere memorabele ontmoeting tussen Ajax en Real Madrid werd op 22 november 1995 gespeeld. Die avond was Ajax heer en meester in het Bernabéu. In de eerste helft werden twee doelpunten afgekeurd en raakte Ajax drie maal de lat. Na rust stelde Ajax de meer dan verdiende overwinning veilig via doelpunten van Litmanen en Kluivert: 0-2.

• Tijdens de eerste speelronde in de Champions League ging Ajax dit seizoen met 2-0 onderuit op bezoek bij Real Madrid. ‘Los Galatictos’ waren in het eigen Bernabéu veel te sterk voor Ajax.

• Real Madrid heeft van alle clubs in Europa de meeste bekers gehaald. Liefst negen exemplaren van de ‘cup met de grote oren’ prijken in de rijk gevulde prijzenkast.

• Real Madrid gaat na vier speelrondes aan de leiding in groep G van de Champions League. De Spanjaarden zijn al zeker van een plaats in de volgende ronde en hebben nog slechts één punt nodig om groepswinnaar te worden.

• Sinds 2008 wacht Real Madrid op de 32e landstitel. Trainer José Mourinho moet de ‘los Galacticos’ dit seizoen aan het felbegeerde kampioenschap van Spanje gaan helpen.

• Real Madrid gaat momenteel aan de leiding in de Spaanse Primera Division. Met 29 punten uit elf duels staat ‘de Koninklijke’ één punt voor Barcelona. Maandag 29 november nemen de aartsrivalen het tegen elkaar op in Barcelona.

• Vijf spelers speelden in het verleden zowel voor Ajax als Real Madrid. Michael Laudrup, Klaas Jan Huntelaar, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Clarence Seedorf droegen tijdens hun carrière het wit van Madrid en roodwit van Ajax.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Ajax Beeldarchief