Menu
Weetjes Ajax - RKC Waalwijk

Weetjes Ajax - RKC Waalwijk

Ajax neemt het deze zondag vanaf 14:30 uur op tegen RKC Waalwijk. In aanloop naar het duel zet Ajax.nl enkele weetjes over Ajax - RKC op een rij.

* Ajax en RKC speelden 20 keer eerder tegen elkaar in Amsterdam. Van die ontmoetingen won Ajax 17 maal. Twee keer eindigde de ontmoeting in een gelijkspel. Een keer won RKC. Het doelsaldo is ruim in het voordeel van Ajax: 58 voor en 12 tegen.

* De enige keer dat Ajax thuis van RKC verloor, was op pakjesavond 1999. Toen werd met 1-2 in de ArenA verloren. Het enige doelpunt van Ajax werd gemaakt door Wamberto.

* De eerste keer dat Ajax thuis tegen RKC speelde, was in het seizoen 1988-1989. Toen won Ajax met 3-2 mede dankzij twee doelpunten van Aron Winter en een van Wim Jonk.

* De grootste overwinning op RKC behaalde Ajax op 3 mei 2003. Ajax, met spelers als Sneijder, Maxwell, Chivu en Litmanen, won met 6-1. Rafael van der Vaart nam drie treffers voor zijn rekening. De andere doelpunten waren van Sneijder, Passanen en Trabelsi.

* Op 20 augustus 2006 won Ajax eveneens met vijf doelpunten verschil. Toen werd het 5-0 dankzij twee doelpunten van Sneijder en een van Babel , Heitinga en Rosales.

Davy Klaassen maakte eerder dit seizoen in de uitwedstrijd tegen RKC (0-1) zijn debuut in de basis. Davy Klaassen maakte eerder dit seizoen in de uitwedstrijd tegen RKC (0-1) zijn debuut in de basis.

* Op 8 september 1991 denderde Ajax over RKC heen mede dankzij Dennis Bergkamp. Hij maakte toen vier treffers, waaronder een zuivere hattrick in de tweede helft. Ajax won toen met 5-1.

* Op 16 mei 1999 was Ajax – RKC het toneel van een bijzonder afscheid. Zowel Danny Blind als Jari Litmanen nam na afloop van de wedstrijd afscheid als speler van Ajax. In de met 2-0 gewonnen wedstrijd scoorde Litmanen beide doelpunten. Voor Blind was het zijn allerlaatste wedstrijd. Litmanen keerde later nog een keer terug.

* Van de huidige Ajax-selectie hebben Jan Vertonghen, Jeroen Verhoeven en Derk Boerrigter een verleden bij RKC. Boerrigter maakte afgelopen zomer nog de overstap van Waalwijk naar Amsterdam.

* In het verleden dienden ook spelers als Martijn Reuser, Thomas Vermaelen, Anthony Obodai en Pius Ikedia zowel Ajax als RKC.

* Voor Geoffrey Castillion wordt de wedstrijd een weerzien met collega’s en vrienden. De spits is dit seizoen door Ajax verhuurd aan RKC. Vorige week was Castillion nog de matchwinner voor de Waalwijkers in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Excelsior.

* Oud-Ajacied Evander Sno moet deze wedstrijd aan zich voorbij laten gaan. Hij is vanwege een rode kaart geschorst voor deze editie van Ajax – RKC.

Tekst en foto's: Ajax.nl